ODLAZAK BONIFAČIĆA IZ ACI-JA?

Iako je povećao prihode, Vlada smjenjuje nestranačkog direktora

Bruno Bonifačić

Bruno Bonifačić

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Samo dvojica šefova javnih poduzeća nisu članovi SDP-a ili HNS-a. Sada jedan od njih odlazi. Bruno Bonifačić bio je prvi menadžer kojega su za vođenje državne tvrtke preporučili iz agencije za posredovanje pri zapošljavanju, dakle 'head hunteri'

Izabrali su ga među 11 kandidata, a na posao predsjednika Uprave Adriatic Croatia Internationala (ACI) stupio je prvih dana siječnja ove godine. Bruno Bonifačić, međutim, neće još dugo raditi taj posao. Vrlo brzo, vjerojatno već u petak, Nadzorni odbor ACI-ja smijenit će Bonifačića.

Iako na predloženom dnevnom redu sjednice nije njegova smjena, takav će prijedlog biti naknadno uvršten jer vlasnik ACI-ja - a to je država, odnosno Vlada - nije zadovoljan njegovim radom, piše Jutarnji list
Kada je krajem prošle godine odlučeno da se direktor jedne državne tvrtke izabere uz pomoć 'head huntera' i natječaja, značilo je to veliki zaokret od prijašnje prakse. Bila je to ideja ministra prometa i pomorstva Siniše Hajdaša Dončića koja je dala nadu da će se prestati sa stranačkim kadroviranjem po državnim i javnim poduzećima. Jer, svi menadžeri postavljeni prošle godine bili su dio stranačke 'kvote'.


Vladin je cilj bio dokapitalizirati ACI i tako mu osigurati kapital za modernizaciju i razvoj. Računalo se da bi mirovinski fondovi bili najbolji partneri za dokapitalizaciju, za što su oni pokazali interes. U startu bi dokapitalizirali ACI sa 100 milijuna kuna, a onda bi postupno ulagali i povećavali svoj vlasnički udio. Prema Vladinoj viziji, ACI treba ostati u većinskom državnom vlasništvu, na kraju procesa dokapitalizacije udio države bio bi 51 posto.

Od Bonifačića se očekivalo da u prošlih pola godine pripremi teren i uvjete za dokapitalizaciju. U Vladi tvrde kako ACI sada nije ni korak bliže dokapitalizaciji nego što je bio kad je njegovu Upravu preuzeo Bonifačić. Zamjeraju mu da je umjesto plana dokapitalizacije radio na planu privatizacije kojom bi u vlasništvo ACI-ja ušla turska Dogus grupa.

Više pročitajte ovdje

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!