ARIANA VELA:

I nogomet može povući novac iz EU fondova

26.10.2016 u 15:47

Bionic
Reading

U četvrtak, 27. listopada počinje Football Fest, nogometni događaj koji će u četiri dana konferencijom i sajmom povezati sve koji su na neki način uključeni u nogomet. Konferencija će se održati 27. i 28. listopada, a predavači iz cijele Europe sudionicima će prenijeti svoje znanje na 11 nogometnih tema

Jedna od govornica bit će i kolumnistica tportala Ariana Vela koja će 28. listopada održati predavanje na temu 'Kako nogometna obitelj može profitirati od EU fondova'. Tim povodom popričali smo s osnivačicom prvog web-portala o financiranju iz europskih fondova (eu-projekti.info) i učilišta EU projekti.

Mnogi kao najveći problem hrvatskog sporta i nogometa navode nekvalitetnu infrastrukturu. Na koji se način mogu financirati sportski objekti u Hrvatskoj novcem iz fondova EU-a?

Mogućnosti financiranja sportskih objekata ovise o veličini projekta, lokaciji ulaganja, korisniku i brojnim drugim aspektima samoga projekta. Program ruralnoga razvoja u Mjeri 7 predviđa ulaganja u sportsku infrastrukturu na posebnim lokacijama do milijun eura vrijednosti projekta. Neke veće investicije ovisit će o eventualnim modifikacijama Operativnog programa Konkurentnost i kohezija za financijski period 2014. - 2020.

Metodologija pisanja planova za projekte EU-a vrlo je komplicirana i zahtijeva određenu razinu stručnosti. Postoji li ideja kako cijeli postupak olakšati i približiti klubovima iz manjih sredina koji nemaju dovoljno resursa i ljudskih kapaciteta za njihovu izradu/provedbu?

Za programe poput Erasmus+ i Europskog socijalnog fonda potrebno je malo truda i odlazak na radionice koje pripremaju tijela koja su nadležna za objavu javnih poziva. U obzir dolazi i angažman konzultanata koji mogu pomoći u pripremi prvog projekta. Ako osoblje koje radi u klubovima na aktivnostima upravljanja pokaže interes, ovakav proces može djelovati vrlo edukativno i može im pomoći da na prvom projektu nauče trikove kojima se služe iskusni konzultanti.

Kakvu ulogu krovni savezi i HOO mogu imati u edukaciji klubova o korištenju sredstava iz fondova EU-a?

Ovisi o njihovim željama i programima, ali mogu organizirati edukacije ili čak sami sudjelovati u EU financiranim projektima koji imaju za cilj osposobljavanje njihovih članova.

Koliko vas često kontaktiraju predstavnici nogometnih klubova oko pomoći i savjeta prilikom priprema za prijavu za natječaj projekta EU-a? U slučaju da sportski klub za izradu projektnog prijedloga odluči angažirati konzultanta, je li moguće da taj trošak bude uključen u projektni proračun odnosno da ih ne snosi klub samostalno?

Sve opet ovisi o izvoru financiranja. Uglavnom je to moguće, iako Europski socijalni fond, koji može biti vrlo privlačan izvor financiranja za projekte klubova, ne predviđa takvu opciju. S druge strane, vanjska pomoć u provedbi uvijek je prihvatljiv trošak provedbe projekta.

Na konferenciji Football Festa održat ćete predavanje na temu 'Kako nogometna obitelj može profitirati od EU fondova'. Koji će biti glavni fokus predavanja?

Moj osnovni zadatak bit će motivirati sudionike da se okušaju u pripremi projekata, da počnu razmišljati 'projektno' i da počnu koristiti EU izvore financiranja u svom redovitom radu. Pokazat ću koji su im izvori financiranja na raspolaganju, kako metodološki pristupiti pripremi projekta te kako uspješno doći do cilja, a to su EU sredstva. Želja mi je da ih prije svega motiviram jer, ako to uspijem, onda rezultati neće izostati.