LNG NA ČEKANJU

I Katarani odustali od posla u Hrvatskoj?

03.05.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Savjetnik ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka potvrdio je Novom listu da je gospodarska delegacija Katara odustala od dolaska u Hrvatsku. Trebali su doći na otvorenje Islamskog centra u Rijeci i nove džamije. Novi list piše kako su Katarani odustali od LNG-a

Kako doznaje Novi list, Katarani bi i opet mogli od Hrvatske dobiti 'crveni karton', a Amerikanci, konkretnije tvrtka ExxonMobil, čitav posao s LNG-om na Krku.

Vrdoljakov savjetnik Ramljak ističe da su Amerikanci najviše zainteresirani za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika u Jadranu, ali im je interesantan i LNG. Svoju želju, kaže Vrdoljakov savjetnik, Amerikanci još nisu konkretizirali, u smislu da su dali do znanja jesu li voljni LNG graditi, dobavljati mu plin ili oboje.

Što se Katarana tiče, Ramljak potvrđuje da gospodarska delegacija Katara, ranije iz Ministarstva gospodarstva najavljivana kao sigurna, neće doći na otvaranje džamije niti se, zasad, zna neki drugi termin njihovog eventualnog dolaska.

S Kataranima se Ministarstvo i dalje dopisuje, no nikakav konkretan prijedlog Katar Hrvatskoj oko LNG-a još nije poslao. 'Zato, tko prvi, njegova djevojka', zaključuje Ramljak.

Novi list podsjeća kako je ministar Ivan Vrdoljak, vrativši se s nedavnog puta po SAD-u i Kanadi, kazao kako nam Katarani žele biti glavni dobavljači plina, ali u samoj LNG investiciji ne žele sudjelovati.

'U potrazi smo za investitorom koji će sudjelovati u izgradnji terminala i u trading kompaniji. Kad ga nađemo, izgradnja LNG-ja neće biti upitna', kazao je Vrdoljak.