spašavanje gospodarstva

HZZ uvažio apele poslodavaca, obrtnika i HGK, pogledajte koje izmjene o potporama za očuvanje radnih mjesta stupaju na snagu

  • Autor: T. O.
  • Zadnja izmjena 07.05.2020 13:59
  • Objavljeno 07.05.2020 u 13:59
Josip Aladrović

Josip Aladrović

Izvor: Pixsell / Autor: Marin Tironi

Uvažavajući prijedloge poslodavaca, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore i Hrvatske udruge poslodavaca Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na jučerašnjoj je sjednici donijelo odluku o izmjenama kriterija za korištenje potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom, javljaju iz HZZ-a

Izmjenama je omogućeno korištenje potpore za travanj i svibanj 2020. poslodavcima koji obavljaju djelatnost sezonskog karaktera, bez obzira na oblik registracije poslovnog subjekta, uz uvjet da su do 29. veljače 2020. registrirali djelatnosti i izvršili prvu prijavu u sustav osiguranika HZMO- a, te da su u trenutku predaje zahtjeva u aktivnom statusu. Navedeno se ne odnosi na iznajmljivače privatnog smještaja kao niti na obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja nisu u sustavu poreza na dobit ili dohodak, poručuju iz HZZ-a.

Korištenje mjere omogućeno je i osobama koje obavljaju domaću radinost ili sporedno zanimanje prema Zakonu o obrtu ako nisu obvezno osigurane po drugoj osnovi ili ako nisu korisnici mirovine.

Također, osobe koje u okviru kulturnog i kreativnog sektora obavljaju djelatnost samostalno i uplaćuju doprinose obveznih osiguranja (mirovinsko i zdravstveno) prema iznosima za uplatu doprinosa obveznih osiguranja koje mu odredi Porezna uprava (samostalni umjetnici, medijski djelatnici i dr.), a koji su zbog nastalih okolnosti poput otkazivanja javnih događanja, manifestacija, predstava, evenata i sl., ostali bez izvora prihoda mogu koristiti mjeru ukoliko im doprinose ne financira Ministarstvo kulture. Umjetničke organizacije registrirane sukladno Zakonu o pravima samostalnih umjetnika i poticanju kulturnog i umjetničkog stvaralaštva upisane u registar umjetničkih organizacija kod Ministarstva kulture mogu predati zahtjev za očuvanje radnih mjesta samo za poslove u kojima ostvaruju vlastite prihode prema dvojnom računovodstvu, odnosno vode poslovne knjige sukladno Zakonu o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija.

Za Zahtjeve za dodjelu potpore zaprimljene zaključno s danom 7. svibnja 2020. do 23:59 odobravat će se potpora za travanj i svibanj 2020. Zahtjev se predaje putem online aplikacije koja je dostupna ovdje.

  • +9
  • +6

HZZ Zagreb

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletić/PIXSELL

Za Zahtjeve za dodjelu potpore zaprimljene u razdoblju od 8. svibnja do 7. lipnja 2020. odobravat će se potpora za svibanj 2020. Iznimka su poslodavci koji obavljaju djelatnost sezonskog karaktera za koje će se Zahtjevi za dodjelu potpore zaprimati do 15. svibnja 2020., a potpora će se odobravati za travanj i svibanj. Navedeni zahtjev predaju isključivo elektroničkom poštom na e-mail pisarnice područnog ureda prema sjedištu poslodavaca.

Detaljnije informacije o izmjenama i načinima podnošenja zahtjeva dostupne su ovdje.

Iz HZZ-a upozoravaju da se poslodavac pritom obvezuje Zavodu dostaviti dokaze o isplaćenoj plaći za prethodni mjesec, najkasnije do 5. u tekućem mjesecu u kojem dospijeva isplata iznosa Potpore kako slijedi, i to dokaze o isplati plaće za travanj koja je isplaćena u svibnju dostaviti najkasnije do 5. lipnja 2020., a dokaze o isplati plaće za svibanj koja je isplaćena u lipnju dostaviti najkasnije do 5. srpnja 2020. Dostava je moguća isključivo preko online aplikacije dostupne ovdje, a dokazom o isplaćenoj plaći smatra se financijski dokument iz kojeg je razvidno da je izvršena obveza isplate plaće (Izvod s poslovnog računa), oznaka Izvješća o primicima, porezu na dohodak i prirezu te doprinosima za obvezna osiguranja (Obrazac JOPPD) i OIB svakog radnika za kojeg je isplaćena Potpora za svaki mjesec isplate plaće.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!