RADNICI DOBILI SPOR

HŽ tuži bivše menadžere za štetu od 170 milijuna kuna

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 04.12.2012 15:46
  • Objavljeno 04.12.2012 u 15:44
hž

Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX

'HŽ Infrastruktura pokrenut će sudski postupak za nadoknadu štete protiv bivšeg nadzornog odbora i odgovornih osoba iz uprave, zbog čijih propusta je tvrtka izgubila spor vrijedan 170 milijuna kuna', najavio je predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Darko Peričić na konferenciji za novinare na kojoj je govorio o rezultatima poslovanja u 2012. i očekivanjima za 2013. godinu

'Zbog presude na temelju koje je HŽ Infrastruktura radnicima dužna isplatiti 170 milijuna kuna tvrtka posluje na rubu mogućnosti', rekao je Peričić, apelirajući na radnike da ne pokreću naplatu prije konačne odluke Vrhovnog suda na kojem se vodi žalbeni postupak.

Naplata radničkih potraživanja ugrožava procjene prema kojima bi HŽ Infrastruktura ovu godinu trebala zaključiti na pozitivnoj nuli. Prihodi bi se trebali zadržati na razini iz 2011. (1,3 milijarde kuna), a do kraja ulaganja u željezničku infrastrukturu doseći će 505 milijuna kuna.

Za iduću godinu Peričić najavljuje značajan rast investicija u obnovu pruga u skladu s opredjeljenjem Vlade da težište u razvoju infrastrukture bude na željeznici. 'Trenutno su u realizaciji natječaji vrijedni milijardu kuna, a u idućoj godini u željezničku infrastrukturu planira se uložiti 2,1 milijardu kuna', rekao je Peričić. Najveći dio predviđenih investicija trebao bi se financirati iz EU fondova dok će domaća komponenta iznositi oko 490 milijuna kuna.

Ministar Siniša Hajdaš-Dončić naglasio je da su ugovorene projektne studije za obnovu većeg dijela riječkog prometnog pravca uz nove modalitete financiranja. 'Prioritet Vlade je da kroz kreditna sredstva kratkoročno osnaži HŽ Infrastrukturu, a od 2014. do 2020. očekujemo sufinanciranje glavnih koridora iz fondova Europske unije u visini od 85%', najavio je Hajdaš-Dončić.

Peričić je izvjestio da je u dosadašnjem tijeku restrukturiranja HŽ Infrastrukture, jedne od tri tvrtke u sastavu HŽ-a, zbrinuto 370 radnika koji su činili tehnološki višak. Do kraja godine očekuje se da će broj radnika koji dobrovoljno odlaze uz otpremnine biti smanjen za planiranih 650.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!