VELIKI INTERES

Hypo banka u BiH dobrovoljno nudi konverziju kredita u 'švicarcima'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 18.04.2016 15:41
  • Objavljeno 18.04.2016 u 15:41
švicarski franak

švicarski franak

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Hypo banka u Bosni i Hercegovini najavila je u ponedjeljak početak postupka konverzije kredita zaključenih s valutnom klauzulom u švicarskim francima kako bi se i u toj zemlji napokon riješio problem dužničkog ropstva u kojemu su se, zbog naglog jačanja franka, našle tisuće ljudi

Iz Hypo banke priopćeno je kako bi se postupak konverzije trebao dovršiti do početka srpnja te kako je do danas nešto više od tri tisuće korisnika kredita u 'švicarcima', odnosno njih oko 60 posto, podnijelo zahjetv za zaključenje novih ugovora.

Hypo banka u BiH djeluje kroz dvije poslovnice sa sjedištima u Federaciji BiH i Republici Srpskoj, a gotovo dvostruko veće zanimanje za konverziju kredita iskazali su klijenti u RS-u

Iz banke navode kako su svjesni problema s kojima se suočavaju korisnici kredita s valutnom klauzulom te kako je nova uprava banke odlučila ponuditi 'odgovorno i fer' rješenje.

Klijentima su ponudili smanjenje iznosa kreditnih obveza za 30 posto, uz konverziju u domaću valutu konvertibilnu marku i fiksnu kamatnu stopu od 5,99 posto.

Za razliku od Hrvatske, državna tijela u BiH nisu intervenirala pri rješavanju problema s postojećim kreditima u švicarskim francima jer za to nisu imala zakonskih ovlasti.

U državnom je parlamentu donesen zakon kojim je zabranjeno buduće izdavanje kredita koji bi bili vezani uz bilo koju drugu inozemnu valutu osim eura.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!