UZ ČESTITKU PREMIJERKI

HUP traži hitno smanjenje javnih rashoda

08.07.2009 u 14:33

Bionic
Reading

HUP je na današnjoj sjednici zatražio zahtjev za hitnom intervencijom u radno zakonodavstvo kroz prilagođavanje rješenja uvjetima krize, ali i onim rješenjima kakve imaju druge, puno konkurentnije zemlje.

'HUP smatra da trenutno a ne na jesen treba izbalansirati javnu potrošnju kako bi se odmah pojavili i pozitivni efekti takve odluke,' izjavio je za tportal Damir Kuštrak.

Na današnjoj sjednici Izvršnog odbora i Savjeta Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) dana je podrška novoj predsjednici Vlade, Jadranki Kosor.

Kako navode u priopćenju HUP-a, u zajedničkoj poruci se uz čestitku poziva novu premijerku na poduzimanje hitnih mjera kojim bi se ublažile posljedice krize koja vrlo opasno prijeti hrvatskom gospodarstvu i društvu u cjelini. Čelništvo Udruge je utvrdilo i posebne preporuke koje je uputilo premijerki. Među njima se nalazi zahtjev za donošenje novog rebalansa proračuna prije ljetne stanke Hrvatskog sabora vodeći se načelom trenutne proračunske uravnoteženosti smanjenjem javnih rashoda.

Nadalje, čelništvo HUP-a ostavlja otvorenu mogućnost započinjanja razgovora s MMF-om o mogućem aranžmanu kojim bi se održala makroekonomska stabilnost, smanjio javni deficit te povećala likvidnost cijelog sustava. U preporukama je i prijedlog za utvrđivanje operativnih stabilizacijskih mjera za ublažavanje krize, te za pomoć gospodarstvu u uvjetima posvemašnje nelikvidnosti, pada industrijske proizvodnje i smanjenja ekonomske aktivnosti u zemlji, korištenjem iskustava zemalja koje ih već primjenjuju.

Na kraju je i zahtjev za hitnom intervencijom u radno zakonodavstvo kroz prilagođavanje rješenja uvjetima krize, ali i onim rješenjima kakve imaju druge, puno konkurentnije zemlje. U pismu je zatražen i hitan sastanak predsjednice Vlade RH i čelništva HUP-a.