rekordna godina

Hrvatsku lani posjetilo 18,5 milijuna turista, a ostvarili smo i 102 milijuna noćenja

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 15.01.2018 13:32
  • Objavljeno 15.01.2018 u 13:32
Ministar turizma Gari Capelli predstavio je turističke rezultate za prošlu godinu

Ministar turizma Gari Capelli predstavio je turističke rezultate za prošlu godinu

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Hrvatsku je u 2017. godini posjetilo 18,5 milijuna turista, koji su ostvarili 102 milijuna noćenja, što su porasti od 13 odnosno 12 posto u odnosu na 2016. godinu, a očekuje se da će i prihodi nadmašiti one iz 2016. godine, izvijestio je u ponedjeljak na konferenciji za novinare ministar turizma Gari Cappelli

'Očekujemo da će prihodi od turizma za 2017. godinu i od domaćih i od stranih turista iznositi oko 11 milijardi eura. Zadovoljni smo i što je agencija Fitch pri podizanju rejtinga Hrvatskoj, nakon dugo godina, uz stabilnost gospodarstva istaknula i izvrsne rezultate turističke sezone kao razlog za povećanje rejtinga', rekao je Cappelli

Podsjetio je pritom i da je Hrvatska u prvih devet mjeseci 2017. godine s 8,7 milijardi eura već premašila ukupne prihode od stranih turista u 2016. godini. 

Iznio je i podatke da su po županijama najveći turistički promet u 2017. imala Istra, srednja Dalmacija i Kvarner te da su sve kontinentalne županije, osim Virovitičko-podravske, imale rast fizičkog turističkog prometa, dok su među stranim tržištima i dalje u Hrvatskoj bili najbrojniji turisti iz Njemačke i Slovenije. 

'Između najbrojnijih Nijemaca i Slovenaca u 2017. su zapravo na drugom mjestu domaći turisti, s više od dva milijuna dolazaka ili osam posto rasta, što pokazuje i da se domaće tržište u turizmu sve više budi. Iz inozemstva velike iskorake, s porastima iznad 20 i 30 posto, imali su Britanci i turisti iz SAD-a, kao i s Dalekog Istoka, primjerice iz Kine, Australije i drugih zemalja, čemu je zasigurno pridonijelo i otvaranje izravnih letova iz Zagreba za Dubai', kazao je Cappelli. 

  • +4
  • +1

Ministar Gari Capelli predstavio je turističke rezultate za prošlu godinu

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Top destinacije u Hrvatskoj s najviše noćenja su Dubrovnik i Rovinj, a ministar je posebno istaknuo ukupan turistički promet na otocima na kojima je ostvareno 25 posto ukupnih noćenja. Najviše ih je pritom bilo na otoku Krku, Pagu i Lošinju, što, ocjenjuje Cappelli, pokazuje da otoci itekako imaju što ponuditi. 

Naglasio je i veliki porast turističkog prometa u lanjskoj pred i posezoni od 17 posto u dolascima i 16 posto u noćenjima, što potvrđuje da Hrvatska nije samo ljetna destinacija nego da se s pravom može govoriti o turizmu tijekom cijele godine. To pokazuje i prvih 15 dana ove godine, kada je i zbog rukometa i europskog prvensta Hrvatska puna turista. 

'U ovoj godini očekujemo daljnji rast prometa pet do sedam posto, porast investicija od oko 15 posto, kao i mnogo više avio prijevoznika i programa stranih touroperatora za Hrvatsku, od kojih su mnogi već najavili povećanja. Što se tiče jačanja konkurencije, poput Grčke i Turske u ovoj godini, vjerujemo da ćemo eventualni manji rast s nekih europskih tržišta uspjeti nadoknaditi ili i povećati s dalekih tržišta, pogotovo iz Kine, Koreje i SAD-a, gdje ove godine planiramo otvoriti urede HTZ-a', najavio je Cappelli

Direktor glavnog ureda hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristjan Staničić u prilog tome je najavio pojačane marketinške aktivnosti ove godine u sklopu kojih će HTZ nastupiti na 26 sajmova ove godine te izdvojiti 30 milijuna kuna za udruženo oglašavanje s partnerima iz Hrvatske i svijeta, 56 milijuna kuna za opće oglašavanje i 15,3 milijuna kuna za PR aktivnosti na tržištima. 

  • +2

Kupanje u Dubrovniku

Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

'Ovaj tjedna se u Madridu održava sajam FITUR u sklopu kojeg će se održati i godišnja skupština UNWTO-a te dodijeliti nagrade te svjetske organizacije za turizam za koje je iz Hrvatske jedini nominiran sustav eVisitor kao inovativni proizvod. Ušli smo među tri najbolja takva projekta između 128 prijavljenih, a i ako ne budemo prvi ovo je veliki uspjeh', ocijeno je Staničić. 

Na pitanja novinara, ministar Cappelli se osvrnuo na problem radne snage u turizmu, kazavši da problem s radnom snagom imaju brojne zemlje u Europi. 'Još ne znam da li je 'razgrabljeno' 4.660 odobrenih radnih dozvola za uvoz stranaca za rad u turizmu, ali ono što znam da se još uvijek maksimalno radi na pronalasku domaće radne snage za rad u turizmu ove godine i tu ćemo nastojati učiniti sve što možemo, a uvozne dozvole još uvijek držimo rezervom', objasnio je Cappelli

Komentirajući situaciju oko Plitvičkih jezera, odnosno devastacije i apartmanizaciju u tom nacionalnom parku, poručio je da toga ne bi smjelo biti, ali i da o tome najviše mora brinuti lokalna vlast. 'Taj kraj treba svakako sačuvati i održati onako kako želimo i lokalna vlast mora tu sve odraditi u skladu s prostornim planovima i zakonima. Ako to ne rade tako, onda će biti problema', upozorio je ministar. 

Najavio je kako bi se ove godine moglo konačno naći rješenje i za slučaj Haludova na Krku, a očekuje i da bi sve tri hotelske tvrtke koje su trenutno u procesu prodaje - Jadran, Makarska i Maestral, ove godine mogle dobiti nove vlasnike, što bi također pridonijelo jačanju investicija u turizam ove godine. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!