PORUKA IZ BEOGRADA

'Hrvatsko-srpski građevinski pakt znak novog doba!'

Bionic
Reading

‘Dva loša ubiše Miloša’ – narodnom poslovicom se danas u Gospodarskoj komori Srbije obratio jedan od četrdesetak predstavnika građevinskih tvrtki iz Hrvatske i Srbije, tijekom sastanka na kojem su razmatrane mogućnosti zajedničkog sudjelovanja u velikim infrastrukturnim projektima u regiji i na trećim tržištima.

‘Loše’ su građevinske industrije koje su ranije pokretale ekonomije obje zemlje, a koje su za posljednje dvije godine zabilježile pad od 70 posto. ‘Miloš’ je kriza tijekom koje je bez posla u Srbiji i Hrvatskoj ostalo 70.000 ljudi.

Cilj današnjeg skupa bio je da se građevinari upoznaju i razmotre mogućnosti zajedničke suradnje, te da nastupe na tržištima Alžira, Libije, Irana, Rusije, bivših sovjetskih republika i zemalja jugoistočne Europe. Dogovoreno je formiranje radnih grupa koje će u narednih mjesec dana predložiti projekte na kojima će poduzeća iz Srbije i Hrvatske zajednički nastupiti. Razgovaralo se kako osigurati bankarske garancije za pomoć kod sklapanja velikih poslova.

Neki hrvatski građevinari nisu prisustvovali sastanku jer su imali preče stvari na umu. Oko 500 njihovih zaposlenih trenutno je zarobljeno u Libiji. Uprkos tome, sastanak je protekao u vedrom tonu, jer su, kako je zaključeno, mogućnosti za ulaganje ogromne.

Veleposlanik Hrvatske u Srbiji Željko Kuprešak izjavio je da će današnji sastanak srpskih i hrvatskih građevinara u Beogradu označiti ‘novo doba’ u odnosima između dvije zemlje.

‘Ovakav pothvat može donijeti samo dobro Srbiji i Hrvatskoj i ovoj regiji’, rekao je Kuprešak.

On je kazao da u zemljama regije postoji velika potreba za infrastrukturnim radovima i da srpski i hrvatski građevinari to mogu iskoristiti, naročito u području putnog i željezničkog prometa.

Prema riječima tajnika Udruženja građevinaca PKS Gorana Rodića, Alžir će u nadolazećem periodu uložiti u infrastrukturne projekte oko 100 milijardi dolara, Libija 50 milijardi, Iran 70 milijardi, bivše sovjetske republike i Rusija više od 100 milijardi dolara, a realizacija bi trebalo da počne već u prvoj polovici ove godine.

Potpredsjednica PKS Vidosava Džagić je kazala da bi u sljedećm periodu trebalo razmotriti i mogućnosti za primjenu modela javno - privatnog partnerstva, posebno u sektoru građevinarstva i energetike.

Ravnatelj sektora graditeljstva Hrvatske gospodarske komore (HGK) Rudolf Rom rekao je kako je zapostavljanje stranih tržišta za građevinare veliki problem jer vratiti se na strana tržišta uvijek je dugotrajan i mukotrpan posao.

Ocijenio je kako postoje velike mogućnosti suradnje kroz ujedinjavanje, povezivanje i pomoć države kako bi građevinske tvrtke iz Hrvatske i Srbije napravile iskorak prema stranim tržištima, te napomenuo kako je trenutna situacija na sjeveru Afrike, odnosno u Libiji i Alžiru teška, ali i da velike mogućnosti za zajednički nastup postoje u zemljama bivšeg SSSR-a.

U delegaciji hrvatskih građevinara su predstavnici ‘Konstruktor inženjeringa’ iz Splita, ‘Gradnje’ iz Osijeka, ‘Tehnike’ i ‘Tempa’ iz Zagreba i druga poduzeća, a među onima iz Srbije su ‘Ratko Mitrović’, ‘Hidrotehnika – hidroenergetika’, ‘Montera’, ‘Mostogradnja’, ‘Planum’, ‘Putevi Užice’ i druge firme.