predvodnici digitalizacije

Hrvatski Telekom priključio se udruzi vozača električnih vozila Strujni krug

17.02.2020 u 13:38

Bionic
Reading

Udruga Strujni krug osnovana je kako bi promovirala prednosti korištenja električnih vozila i omogućila vlasnicima lakše i dostupnije punjenje, a pokrenuli su je Hrvoje Prpić, Saša Cvetojević i Maja Jelisić Cooper

S više od 250 mjesta za punjenje svih vrsta električnih vozila te s postavljenih više od 50 posto svih javno dostupnih, interoperabilnih e-punionica u Hrvatskoj, Hrvatski Telekom danas je predvodnik na području e-mobilnosti u Hrvatskoj i regiji te najpouzdaniji tehnološki partner u njihovoj implementaciji.

'Ulažući u tehnološku transformaciju hrvatskog društva, u Hrvatskom Telekomu smo odlučni pomagati kompanijama i građanima da pametno i odgovorno koriste sve mogućnosti koje nam pružaju nove tehnologije. No Hrvatska trenutno još uvijek zaostaje za zemljama Europske unije po pitanju dostupnosti e-punionica, što još uvijek otežava odluku građana za nabavku i korištenje električnih vozila', rekao je Dino Novosel, voditelj projekta e-mobilnosti u Hrvatskom Telekomu.

Upravo je stoga osnovana udruga Strujni krug, čiji su osnivači Hrvoje Prpić, osnivač HGspota i suosnivač Hrvatske mreže poslovnih anđela, Saša Cvetojević, poslovni anđeo, uspješni poduzetnik i investitor, te Maja Jelisić Cooper, poduzetnica, direktorica i suosnivačica Klasik TV-a.

Cilj udruge Strujni krug je promijeniti zakonske okvire kako bi tvrtke koje gradovima pružaju tehnološku podršku na projektima vezanima uz e-mobilnost, poput Hrvatskog Telekoma, mogle postaviti desetke tisuća punjača na raznim lokacijama, uključujući rasvjetne stupove koji se nalaze uz parkirališta, te time omogućili lakše i dostupnije punjenje vlasnicima električnih automobila koji žive u gradovima. Na taj bi se način također olakšala odluka novim kupcima automobila da odaberu električno vozilo umjesto klasičnog dizelskog ili benzinskog.

'Bili smo svjedoci toga kako je prije koji tjedan kvaliteta zraka u Zagrebu bila toliko niska da nije bilo preporučljivo izlaziti iz kuće. Jedan od glavnih uzroka takvog zagađenja su i auti, a danas, kada nam tehnologija donosi veće mogućnosti no ikad prije i kada su električni auti postali uobičajen izbor kupaca automobila na Zapadu, smatramo da je došao trenutak da se i u Hrvatskoj naprave promjene, a vlasnicima e-vozila omogući veći broj mjesta za punjenje. Stoga pozivamo sve zainteresirane za čist zrak da nam se pridruže i podrže ovaj ekološki projekt', kazao je Hrvoje Prpić.

U Hrvatskom Telekomu, kojem je digitalizacija gradova jedna od ključnih strateških odrednica, pozdravljaju ovu inicijativu kojom se potiče korištenje suvremenih tehnologija, kao što su električna vozila, s ciljem smanjenja emisije štetnih plinova te stvaranja održivog i čišćeg okoliša, a u konačnici i veće kvalitete života u hrvatskim gradovima.