UNATOČ PADU PRIHODA

Hrvatski Telekom povećao dobit za 3,7 posto

27.04.2012 u 09:12

Bionic
Reading

U prvom tromjesečju Hrvatski Telekom povećao je dobit za 3,7 posto na 364 milijuna kuna uz pad prihoda od 4,7 posto na 1,806 milijardi kuna. Na rast dobiti utjecalo je smanjenje ukupnih konsolidiranih troškova prije amortizacije za 10,2 posto, što je prvenstveno rezultat smanjenja materijalnih troškova, navodi se u financijskom izvješću

EBITDA se neznatno smanjila u odnosu na razinu iz prvog tromjesečja 2011, i to na 762 milijuna kuna, uz maržu od 42,2 posto ili 1,7 postotnih bodova više nego u istom razdoblju 2011. godine. Neto novčani tijek od poslovnih aktivnosti povećao se za 15,9 posto, na 546 milijuna kuna.

HT je zadržao vodeći položaj u sva tri poslovna segmenta, na tržištu pokretnih komunikacija, nepokretnih komunikacija i IP-a.

'Hrvatsko je gospodarstvo i dalje u recesiji, a zemlja je još uvijek suočena sa sve većom nezaposlenošću, smanjenjem plaća, manjim ulaganjima i sve većim nepodmirenim dugovanjima u korporativnom sektoru. U ovakvim je okolnostima T-HT zabilježio manje prihode, ali u našem je poslovanju vidljiv pozitivan učinak programa transformacije koji je u tijeku', naglašava predsjednik Uprave HT-a Ivica Mudrinić u komentaru poslovnih rezultata.

S obzirom na gospodarsko okruženje, u HT-u očekuju pad prihoda u 2012. godini. 'U okruženju koje je obilježeno nacionalnim regulatornim pritiscima, napretkom prema usklađivanju s regulativom EU-a i sve intenzivnijim tržišnim natjecanjem, očekuje se nastavak prošlogodišnjeg trenda pada prihoda Grupe. Na navedeno će dodatni utjecaj imati i nedavno povećanje stope PDV-a te ponovno uvođenje naknade od šest posto na usluge u pokretnim mrežama', navodi se u izvješću.

Unatoč nepoticajnom regulatornom okviru za ulaganja u optičku infrastrukturu, HT planira povećati kapitalna ulaganja u odnosu na prošlu godinu.