OPOVRGAVAJU DOGOVOR

Hrvatski sindikati ne znaju koliko će radnika Talijani otpustiti u Cimosu

22.03.2017 u 12:57

Bionic
Reading

Ljubljanski dnevni list Dnevnik navodi da je talijanski fond Palladio Finanziaria postigao dogovor s hrvatskim sindikatima o broju radnika koje bi zadržao u Cimosovim pogonima u Buzetu, Roču i Labinu nakon što preuzme Cimos, no sindikati to opovrgavaju

Broj zaposlenih koji bi radili nakon što talijanski investitor preuzme Cimos do sada je bio glavni kamen spoticanja zbog čega je bila upitna realizacija predugovora po kojemu bi talijanski fond preuzeo Cimos i njegove financijske obveze prema bankama i dobavljačima, a s hrvatskim je sindikatima sada dogovorena "dinamika otpuštanja i zapošljavanja", te moguća otpuštanja u trima Cimosovim pogonima u Hrvatskoj, navodi Dnevnik, ne iznoseći pojedinosti.

No predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) Vedran Dragičević u izjavi za Hinu kaže kako nikakav dogovor s hrvatskim sindikatima nije sklopljen, pogotovo o otpuštanjima u Cimosovim pogonima u Istri.

Ono što znamo jest da bi u slučaju preuzimanja uistinu bilo oko 1000 radnika viška pri čemu u Cimosovim pogonima Hrvatskoj zbog obujma ugovorenih poslova nedostaje radnika, pa se višak vjerojatno odnosi na zaposlene u Cimosovim pogonima u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Sloveniji, kaže Dragičević.

Dodaje kako je moguće da bi otpuštanja bilo i u Hrvatskoj, ali u znatno manjem broju nego u tim zemljama, i to uz striktnu primjenu Zakona o radu koji propisuje način zbrinjavanja viška radnika.

Dragičević kaže kako je SMH-u najvažnije da Cimos ne ode u stečaj i da se proizvodnja očuva.

Predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD) Bruno Bulić Hini je rekao da SIKD nije sudjelovao u razgovorima s talijanskim investitorom o višku radnika na kojem su, kako kaže, bili predstavnici Sindikata metalaca, jer o tome na svojoj sjednici nije raspravljalo radničko vijeće. 

Upozorava kako se ne zna kojih je tisuću radnika višak i u kojim bi pogonima bili otpuštani. 

"Ne znamo na koje se to zaposlenike odnosi - u Hrvatskoj, Srbiji ili Sloveniji. Nitko ne saziva skup radnika kako bi im se objasnilo u kojoj se situaciji nalaze. Mislim da iza toga stoje sumnjivi dogovori i igre, a da su predstavnici radnika samo figure u čitavom tom postupku kako bi se lakše i što jeftinije riješili jednog dijela radnika", kazao  je Bulić.

On očekuje sazivanje sjednice radničkog vijeća i skupova radnika držeći neshvatljivim da, kako je rekao "kompanija proživljava promjene s velikim utjecajem na broj zaposlenih, a da radničko vijeće i njegov predsjednik ne sazivaju skup radnika".

Regionalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) Đino Šverko ranije je izjavio da je SMH zadovoljan ishodom pregovora između Palladio Finanziarie i vodstva koparskog Cimosa te predstavnika sindikata, prema kojem je taj fond kao novi vlasnik ušao u slovensku grupaciju za proizvodnju automobilskih dijelova.

"Cimosu je potreban svježi kapital i nove investicije, a novi vlasnik najavio je da će kad uđe u Cimos uložiti 35 milijuna eura odmah, a dodatnih 50 milijuna eura u iduće tri godine" , kazao je Šverko Hini.