UČINKOVITOST PRAVOSUĐA

Hrvatski poduzetnici nisu skloni mirenju

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 26.10.2010 15:04
  • Objavljeno 26.10.2010 u 13:12
Mato Topić

Mato Topić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

Medijacija je jedan od alternativnih načina rješavanja sporova koji je jeftiniji, jednostavniji i brži od sudskih sporova te će razvijanje takvog načina pogodovati Hrvatskoj, jer će moći riješiti velike zaostatke iz prošlosti, istaknuo je danas šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren prilikom otvaranja Prve međunarodne konferencije o alternativnom rješavanju sporova

Razvoj poslovanja tvrtki može biti ugrožen dugotrajnim i neučinkovitim postupcima rješavanja sporova, kazao je Vandoren te istaknuo da je pristup slobodnom tržištu jednako važan kao i pristup pravosuđu i pravdi.

Na konferenciji Alternativno rješavanje sporova - mogućnost suradnje pravosuđa i gospodarstva, koju je organizirala Hrvatska obrtnička komora (HOK), napomenuo je da u okviru 23. pregovaračkog poglavlja o pravosuđu Europska unija potiče Hrvatsku na unapređenje upravo alternativnog rješavanja sporova da sudstvo postane učinkovitije.

Predsjednik Suda časti i Centra za mirenje pri HOK-u Josip Kos istaknuo da Hrvatska ima 600 verificiranih miritelja, centre za mirenje i odgovarajuće propise, ali da se, usprkos tome, mirenja pretežno obavljaju na sudovima.

'Treba razvijati praksu da sudovi upućuju stranke na mirenje da se smanji njihova opterećenost te upoznati stranke s prednostima mirenja, kao i povećati svijest o tome da je mirenje najciviliziraniji i najjednostavniji način rješavanja sporova', kazao je Kos.

Predsjednik HOK-a Mato Topić pozvao je gospodarstvenike, suce, odvjetnike te predstavnike vlasti na nastavak suradnje na razvoju alternativnog rješavanja sporova da se postigne puna iskoristivost kapaciteta u cilju rasterećenja pravosuđa i olakšavanja poslovanja obrtnicima i poduzetnicima.

Na konferenciji su iskustva svojih zemalja u medijaciji iznijeli stručnjaci iz Italije, Nizozemske, Slovenije i Velike Britanije.

Međunarodna konferencija organizirana je u okviru obilježavanja Europskog dana pravosuđa s ciljem predstavljanja iskustava drugih europskih zemalja u razvijanju medijacije, upoznavanja javnosti s radom HOK-a na području alternativnog rješavanja sporova, podizanja svijesti o tome i poticanja razvoja kapaciteta za alternativno rješavanje sporova u Hrvatskoj.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi