SUMNJIVI POSLOVI

Hrvatski otkupljivači zlata u Srbiji nestali 'preko noći'

27.09.2013 u 16:22

Bionic
Reading

Dvoje hrvatskih državljana, vlasnici tvrtke Gold Exchange koja je u Srbiji posjedovala 73 poslovnice za otkup zlata, preko noći su zatvorili sve lokale, a zaposlenike ostavili bez plaća, izvijestili su u petak srbijanski mediji

Zatvaranje lanca poslovnica u Srbiji slijedilo je samo nekoliko dana nakon što je, po pisanju medija u Bosni i Hercegovini, tvrtka istog imena na gotovo identičan način zatvorila svoje lokale i u BiH.

Tvrtka Gold exchange, u vlasništvu dvoje hrvatskih državljana, posjedovala je u Srbiji 73 poslovnice za otkup zlata iako nije imala proizvodnju, što je zakonom zabranjeno. Vlasnik je gotovo preko noći sve poslovnice zatvorio, zlato je otpremljeno, ne zna se gdje, a radnici su ostavljeni bez plaća, izvijestila je Radio-televizija Srbije.

Prozvani dvojac je vlasnik najvećeg hrvatskog otkupnog lanca

Kristijan Kopić i Želimir Bagić za koje bosanski mediji tvrde da su osnivači Gold Exchangea prema podacima Sudskog registra su suvlasnici Auro Domusa.

Riječ je o tvrtci iz Kastava koja je lider u Hrvatskoj na tržištu otkupa zlata. Prošle godine Auro Domus je ostvario čak 688 milijuna kuna prihoda i 20 milijuna kuna dobiti

Kako se navodi, vlasnik tvrtke Gold Exchange dozvolu za rad dobio je u kolovozu 2012. godine na osnovi pravilnika koji nije zahtijevao da samo proizvođači s cjelokupnom opremom i radionicama mogu otkupljivati zlato, ali je u međuvremenu pravilnik promijenjen, a zlatari su imali tri mjeseca za prilagodbu novim uvjetima.

Direkcija za mjere i dragocjene metale utvrdila je da Gold Exchange ne ispunjava sve uvjete pa je 24. srpnja lancu zlatarnica ove tvrtke oduzeta dozvola za rad. Početkom rujna vlasnik je zatvorio poslovnice i 140 radnika ostavio bez posla.

Jedna od zaposlenica ove tvrtke iz Novog Sada izjavila je za RTS da vlasnik nije u Srbiji, da je nedostupan i da s njim ne mogu razgovarati, ali im je e-mailom poručio da navodno pregovara s nekom crnogorskom tvrtkom, zainteresiranom za kupnju poduzeća Gold exchange

Njezina kolegica iz Kruševca izjavila je da su otkupljeno zlato otpremali u Novi Sad.

'Gdje je išlo nakon toga, stvarno ne znamo', rekla je ta radnica potvrdivši da je prije zatvaranja zlatarnice u kojoj je radila mjesec i pol nije primila plaću.

Prema saznanjima inspekcije rada, tvrtka Gold Exchang zapošljava oko 140 radnika na teritoriju cijele Srbije, a od 13. rujna ne rade jer 'poslodavac ima problema u smislu vođenja djelatnosti za koju je registriran'.

Osim duga zaposlenicima, vlasnik zlatarnica Gold exchange duguje i državi, a po dosadašnjim saznanjima taj dug je samo oko 800 eura, ali je u tijeku kontrola dosadašnjeg poslovanja te tvrtke. I dalje je nepoznato koliko je zlata u posljednjih godinu dana otkupljeno od građana i izneseno iz zemlje, navodi RTS.

Tabloid Informer navodi da Gold exchange duguje za plaće i doprinose, a pojedinim zaposlenicima i naknade za mirovinski staž. Radnici na čije izjave se poziva taj list tvrde da je u sefovima prije zatvaranje tvrtke bilo oko 50 kilograma zlata, čija se vrijednost procjenjuje na oko pet milijuna eura, što je količina koja se otkupi za mjesec dana u svim poslovnicama zajedno.

Prema pisanju EuroBlica, regionalnog izdanja beogradskog Blica u BiH, tvrtka Gold exchange, registrirana je i u Banjoj Luci, a osnivač je hrvatski državljanin Kristijan Kopić. Poslovanje ove tvrtke u Republici Srpskoj (RS) mjeri se s oko 4,5 milijuna konvertibilnih maraka, odnosno oko 2,25 milijuna eura, a Gold Exchange se donedavno nalazio i na popisu poreznih dužnika s 16.500 eura, ali je taj dug plaćen.

Tvrtka u RS posluje od 2012. i ima prijavljenih 26 radnika koji strahuju za svoja radna mjesta nakon što su zaposlenici istoimene tvrtke u Sarajevu, registrirane za područje Federacije BiH, optužili ravnateljicu i još jednog zaposlenika da su preko noći odnijeli sve zlato i novac iz poslovnica i pobjegli ne isplativši ih, navode tamošnji elektronički mediji dodajući da su djelatnici sve prijavili policijskim agencijama u BiH. Po njihovim navodima, osnivač tvrtke Gold Exchange u BiH je hrvatski državljanin Želimir Bagić

U Srbiji za sada nema službenih podataka da je protiv vlasnika i osnivača tvrtke Gold Exchange pokrenuta bilo kakva istraga o eventualnom kaznenom djelu.