TRAŽE I DRŽAVNE POTPORE

Hrvatski i srpski građevinari u pohodu na Alžir i Libiju

21.02.2011 u 09:29

Bionic
Reading

Pregovori o zajedničkom učešću građevinskih kompanija iz Hrvatske i Srbije u velikim infrastrukturnim projektima u Libiji, Alžiru, Iranu, Rusiji i bivšim sovjetskim republikama, najavljeni su za sutra

'To su veliki investicijski poduhvati koji će se raditi u narednih 10 do 15 godina', izjavio je tajnik Udruženja za građevinarstvo u Privrednoj komori Srbije Goran Rodić, navodeći da će vrijednost tih poslova biti i do nekoliko milijardi dolara, a realizacija će početi već u prvoj polovini ove godine.

Tko dolazi na sastanak?

S hrvatske strane bit će predstavnici Konstruktora, Tehnike, Nexe Grupe, Gradnje, Crosca, Zagorje Tehnobetona, Mont-Montaže, Radnika, Teama, Zagreb-Montaže, Osijek Koteksa, Werkosa, Kamgrada, Lavčevića, M-Profila, Elektrometala, Vibrobetona, Termo Radoša, Hidroelektare-Niskogradnje, Beton Lučkog i Vibrobetona.

Alžir planira, kako je rekao Rodić, u narednom razdoblju u infrastrukturne projekte uložiti oko 100 milijardi dolara, Libija 50 milijardi, Iran 70 milijardi, a bivše sovjetske republike i Rusija više od 100 milijardi dolara. To su pretežno poslovi koji se dogovaraju na državnoj razini, zbog čega će srpska i hrvatska poduzeća na sastanku u Beogradu usvojiti zajedničke zaključke o traženju pomoći od vlada dviju zemalja prilikom ugovaranja poslova

Srpski i hrvatski građevinari trebali bi se, prema njegovim riječima, dogovoriti o zajedničkom nastupu u regiji i spomenutim zemljama na poslovima stambene izgradnje, hidrogradnje, izgradnje cesta, bolnica, tržnih centara i drugih objekata.

'Pošto je ovakva situacija u zemlji i mala kupovna moć stanovništva, mi moramo da se okrenemo trećim zemljama da bi sačuvali našu operativu, jer prijeti brza propast ako ne dobijemo kapitalne poslove', istakao je Rodić.

On je kazao da će na prvom velikom sastanku, koji će biti održan 22. veljače u Privrednoj komori Srbije, biti prisutni predstavnici najvećih poduzeća - 21 kompanija iz Hrvatske i 23 iz Srbije

Srpska i hrvatska građevinska poduzeća će moći lakše doći do bankovnih jamstava za velike poslove, na kojima će direktno raditi nekoliko hiljada građevinaca i više desetina tisuća zaposlenih u tvornicama, napomenuo je Rodić.

'Veliki strani investitori, posebno iz Alžira, Libije, Rusije i bivših zemalja Sovjetskog Saveza, traže da bivša jugoslavenska operativa objedinjena ponovo nađe svoje mjesto na tim tržištima', istakao je tajnik Udruženja za građevinarstvo u PKS.