UDRUGA MARE NOSTRUM

Hrvatski brodari nisu u krizi

27.03.2009 u 08:50

Bionic
Reading

Hrvatski brodari trenutačno se uspijevaju oduprijeti svjetskoj gospodarskoj krizi, planiraju nabavku 31 broda od kojih 12 u Hrvatskoj, a 19 u Kini, Koreji i Japanu, a vrijednost tih brodova je milijardu i 100 miljuna eura, izjavio je državni tajnik za more Branko Bačić nakon sjednice Skupštine Udruge hrvatskih poslodavaca-brodara u međunarodnoj plovidbi - Mare Nostrum, održane u Splitu, na kojoj se raspravljalo o stanju na svjetskom pomorskom tržištu

Bačić je izvijestio kako se radi o ugovorenoj novogradnji 31 broda te da je su za većinu njih već uplaćeni značajni iznosi i do 50 posto ukupne vrijednosti te bi oni trebali biti izgrađeni bez poteškoća.

Predsjednik Skupštine Mare Nostrum Stjepan Papić je kazao kako hrvatsko brodarstvo nije zahvaćena virusom krize svjetske brodarske industrije u kojoj, po njegovim riječima, učestalo bankrotiraju i neki od svjetskih brodara te se zbog krize diljem svijeta prolongiraju rokovi za izgradnju već ugovorenih brodova. 'Kriza je svom žestinom udarila brodare u svijetu u zadnjoj četvrtini 2008. godine, ali hrvatski brodari nastavljaju graditi brodove', kazao je Papić.

Državni tajnik za more Branko Bačić je istaknuo kako je kriza uznapredovala i u prvom tromjesečju 2009. godine. 'U prva tri mjeseca 2009. godine u svijetu je ugovorena izgradnja samo 25 brodova, a od toga četiri u Hrvatskoj, što znači da je trenutačno čak 15 posto svjetske novogradnje brodova u Hrvatskoj', rekao je Bačić.

Ocijenio je uspješnim pomorstvo u Hrvatskoj u posljednjih pet godina rekavši kako je u tom razdoblju flota u Hrvatskoj povećana za 720 tisuća tona nosivosti, a prosječna starost brodova smanjena je sa 16,7 na 11,7 godina.

Bačić je također izvijestio kako je na Skupštini Mare Nostruma zaključeno da hrvatski brodari preuzmu obvezu plaćanja poreza na dohodak za svoje pomorce.

Prema najnovijim podacima u Hrvatskoj je prijavljeno 12.000 pomoraca koji su angažirani u međunarodnoj plovidbi, od čega će ih oko 30 posto biti porezni obveznici, a preostalih 70 posto će biti oslobođeno plaćanja poreza na dohodak, kazao je Bačić.

Pri tomu je na konferenciji za novinare objašnjeno kako će plaćanja poreznih obveza biti oslobođeni oni pomorci u međunarodnoj plovidbi koji imaju mjesečna primanja manja od 20.000 kuna te pomorci koji godišnje diljem svijeta plove dulje od pola godine, odnosno duže od 183 dana. Pri tomu je rečeno da i mnoge druge pomorske zemlje oslobađaju poreza na dohodak pomorce koji godišnje izvan domovine plove dulje od 183 dana.