CRNE PROGNOZE ANALITIČARA

Hrvatski BDP u idućoj godini pada dva posto

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 06.12.2011 14:47
  • Objavljeno 06.12.2011 u 13:13
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Za razliku od međunarodnih financijskih institucija koje, unatoč smanjenim očekivanjima, za iduću godinu još prognoziraju pozitivne stope rasta hrvatskog gospodarstva, glavni ekonomisti domaćih banaka radikalno su izmijenili svoja predviđanja te u 2012. očekuju pad BDP-a

Analitičari banke Raiffeisen tako smatraju da će hrvatsko gospodarstvo iduće godine ostvariti gospodarski pad od jedan posto, u Hypo-Alpe Adriji očekuju kontrakciju od dva posto, a najpesimističniji su analitičari Societe General Splitske banke, koji prognoziraju minus od čak 2,1 posto.

Znatno lošije izglede hrvatskog gospodarstva Zdeslav Šantić, glavni analitičar SG Splitske banke, tumači prvenstveno drastičnim pogoršanjem vanjskih okolnosti.

'Donedavno su najrelevantnije institucije prognozirale rast eurozone u 2012. godini, a najnovije prognoze pokazuju stagnaciju ili pad aktivnosti u eurozoni', objašnjava Šantić ističući da je u takvim uvjetima teško očekivati pozitivnu stopu rasta hrvatskog gospodarstva.

Drugi razlog zbog kojeg očekuje 'povratak u recesiju' jest otežan pristup kreditima i povećanje cijene zaduživanja. 'Zbog dužničke krize u Europi, bilježimo rast rizika i pritisak na povećanje cijene zaduživanja', kaže Šantić upozoravajući na rastuću opasnost od pada kreditnog rejtinga.

Treći argument za rast pesimizma leži u činjenici da buduća Vlada neće moći odgađati oštrije rezove u proračunskoj potrošnji. 'Stvara se pritisak na novu vladu da provede značajniju fiskalnu konsolidaciju u kratkom roku što će nužno imati negativan utjecaj na gospodarsku aktivnost', upozorava Šantić.

Nepovoljne okolnosti o kojima govori Šantić negativno će se odraziti na sve bitne makroekonomske pokazatelje. Oporavak osobne potrošnje ne može se očekivati zbog rasta nezaposlenosti, pada realnih plaća, daljnjeg razduživanja stanovništva te smanjenih socijalnih transfera.

Izvoz će biti pod pritiskom zbog smanjenih narudžbi iz europskih zemalja, a teško je očekivati da bi se u turizmu mogli ponoviti ovogodišnji rezultati. Pozitivan utjecaj na rast mogle bi imati jedino investicijske aktivnosti privatnog sektora, ali one u velikoj mjeri ovise o cijeni novca, zaključuje Šantić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi