KAKO SE TROŠI NOVAC

Hrvatska zajednica županija službeno predstavila aplikaciju Otvoreni proračun

06.10.2016 u 13:47

Bionic
Reading

Hrvatske zajednice županije predstavile su u srijedu aplikaciju 'Otvoreni proračun'. Projekt je odrađen u suradnji s tvrtkom Coin iz Pule

'Jedan od najvažnijih akata svake županije odnosi se upravo na proračun. Ovaj projekt je dobitak za građane jer će po prvi puta na transparentan i jednostavan način imati predočene podatke o proračunu te kako se troši njihov novac. Međutim, aplikacija za cilj ima i usporedbu proračuna županija kako bi na što je moguće bolji način, županije unaprijedile svoju učinkovitost i podigle kompetitivnost. S obzirom na to kako po prvi puta ovakvu inicijativu pokreće upravo jedna jedinica regionalne samouprave, radi se o velikom koraku naprijed u transparentnosti. Naglasio bih kako ovom aplikacijom želimo potaknuti građane na uključivanje u kreiranje proračuna', izjavio je Goran Pauk, predsjednik Hrvatske zajednice županija.

Zlatko Komadina, župan primorsko-goranske županije istaknuo je kako županije ne pružaju otpor promjenama pa smo tako i ovaj projekt prihvatili kao odličnu ideju. 'Građanima uvijek dajemo sve informacije, ali potpuna dostupnost informacija i detaljno izvješće o trošenju proračunskih sredstava, naš je prioritet. Kao prvi predsjednik Hrvatske zajednice županija, ponosan sam što su upravo županije najjača karika u raspolaganju državnim novcem – pa čak i bolja od same države', pohvalio se Komadina.

Svim građanima dostupan je i osnovni modul CROračuna na adresi http://croracun.hr/ te putem web stranica Hrvatske zajednice županija (www.hrvzz.hr), Istarske županije (https://www.istra-istria.hr/), Međimurske županije (http://medjimurska-zupanija.hr/), Primorsko-goranske županije (http://www.pgz.hr/), Šibensko-kninske županije (http://www.sibensko-kninska-zupanija.hr/).