podaci OOKle

Hrvatska u europskom vrhu po prihvaćenosti i brzini 5G mreže

02.03.2023 u 11:22

Bionic
Reading

Prema podacima Ookle, Hrvatska se nalazi u europskom vrhu po dostupnosti i raširenosti 5G mreže, rame uz rame sa skandinavskim zemljama.

Prema tim podacima, Hrvatska se s medijalnom brzinom od oko 200 megabita u sekundi nalazi u samom vrhu europskih zemalja po parametru brzine 5G mreže i najbržeg interneta u Adria regiji. Iza nje je Sjeverna Makedonija s brzinom od oko 150 Mb/s te Slovenija s medijalnom brzinom nešto manjom od 150 Mb/s.

Od ostalih država Adria regije, Srbija te Bosna i Hercegovina još uvijek nemaju sprovedenu infrastrukturu kako bi se 5G mreža mogla implementirati u široj potrošnji, iako su istraživanja i testiranja odrađena tako da bi 5G mreža uskoro trebala doći i u njih, piše Bloomberg Adria.

Crna Gora ima 5G mrežu i brzina joj je oko 125 Mb/s, ali je udio prihvaćenost najmanji sa svega 1,4 posto. Najveću prihvaćenost ima Hrvatska, s 22,5 posto, slijedi Slovenija, s 9,4, te Sjeverna Makedonija, s 4,3 posto.

Najbrži 5G internet u Europi ima Bugarska, gdje se podaci primaju brzinom od 342 Mb/s, što je nešto sporije nego 2021. godine, ali je prihvaćenost svega 25 posto. Najveću prihvaćenost 5G mreže u Europi imaju Cipar i Švicarska, gdje je ona nešto manja od 50 posto.

No Cipar ima vidno veću brzinu 5G mreže od Švicarske (235 prema 135 megabita u sekundi). To Cipar, podijeljen otok površine usporedive s Karlovačkom i Ličko-senjskom županijom zajedno, stavlja u sam vrh država s najboljom 5G mrežom, piše Bloomberg.