AMERIČKI BLOOMBERG

Hrvatska povećala poreze kako bi izbjegla MMF

26.03.2010 u 15:47

Bionic
Reading

O padu hrvatskog BDP-a u prošloj godini od 5,8 posto, što je zadnji revidirani službeni podatak, izvijestio je i američki Bloomberg

Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke, za tu uglednu svjetsku agenciju rekao je da su padu domaćeg BDP-a najviše pridonijeli pad osobne i investicijske potrošnje:

'Očekujem da će se taj trend nastaviti i ove godine jer će trebati vremena da se potrošnja oporavi. Gospodarstvo će vjerojatno ekspandirati u 2011, a očekujem i aprecijaciju kune zbog priljeva kapitala uoči ulaska u EU i rasta inflacije.'

Vlada premijerke Jadranke Kosor, piše Bloomberg, novim porezima pokrpala je proračun sve kako bi izbjegla sudbinu Srbije i BiH koje su morale zatražiti pomoć MMF-a. Hrvatsko gospodarstvo ovisi o potrošnji, investicijama i izvozu, a Vladina politika je utemeljena na očekivanom rastu od 0,5 posto u ovoj godini.

Šantić pak predviđa minus od 1,4 posto. 'U obzir moramo uzeti da petinu vanjske trgovine ostvarujemo sa zemljama Balkana koje vode borbu protiv recesije', kazao je za Bloomberg.