ALTERNATIVNI PRAVAC

Hrvatska nudi svoju željeznicu i morske luke za transport ukrajinskih žitarica?

20.07.2023 u 17:41

Bionic
Reading

Hrvatska nudi svoju željezničku mrežu i luke u Jadranskom moru za transport ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda kao alternativne rute nakon što je prekinut Crnomorski sporazum o žitaricama, iz kojeg se Rusija povukla

Izjavio je to hrvatski državni tajnik za politička pitanja Frano Matušić na zasjedanju Opće skupštine UN-a tijekom otvorene ministarske rasprave o stanju na privremeno okupiranim područjima Ukrajine, javlja Ukrinform.

'Hrvatska je spremna pomoći u pronalaženju novih ruta za ukrajinski izvoz žitarica. Hrvatske željeznice i luke na Jadranu su među mogućim alternativnim pravcima', rekao je Matušić.

Prema riječima hrvatskog državnog tajnika, odluka Rusije da ne produži sporazum izaziva mogla bi izazvati krizu gladi u mnogim dijelovima svijeta. Matušić je u svom govoru istaknuo kako je Hrvatska od prvih dana ruske invazije izjavila da stoji uz Ukrajinu i njezin narod. Istaknuo je kako je Hrvatska spremna podupirati Ukrajinu koliko god je potrebno.

Rusija je najavila da neće produžiti ​​ugovor o žitu, koji je potpisan 22. srpnja 2022. u Istanbulu na 120 dana i produživalo ga se nekoliko puta. Crnomorska inicijative za žito je sporazum dogovoren uz posredovanje UN-a, koji je Ukrajini omogućio izvoz desetaka milijuna tona žitarica i uljarica tijekom prošle godine, čak i dok rat bjesni.

  • +3
Sjetva u Ukrajini Izvor: EPA / Autor: IGOR TKACHENKO

Dogovor je bio ključan za izvoz hrane iz Ukrajine u svijet. No Rusija, tvrdeći da je njezin vlastiti izvoz hrane i gnojiva narušen 'skrivenim' zapadnim sankcijama, već je učinkovito ugušila dogovor prije nego što ga je konačno ukinula.

Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da bi inicijativa za žito mogla funkcionirati bez sudjelovanja Rusije te da povlačenjem iz sporazuma o žitu Rusija remeti vlastite sporazume s Turskom i UN-om koji djeluju kao posrednici.