MILANOVIĆ U 'ULJANIKU'

'Hrvatska je ne samo spasila, nego i ojačala svoju brodogradnju'

28.08.2015 u 23:37

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Zoran Milanović u petak je posjetio brodogradilište Uljanik te obišao brod namijenjen prijevozu putnika, kamiona i drugih vozila u području Kaspijskog mora 'Bagtyy ar' kojeg pulsko brodogradilište gradi za naručitelja iz Turkmenistana

Riječ je o brodu za kompaniju 'State Service of Maritime and River Transportation of Turkmenistan', za koji je ugovor za gradnju potpisan u kolovozu 2012., porinut je u travnju prošle godine, a uskoro će biti isporučen novom vlasniku.

Premijer Milanović, s kojim su Uljaniku bili potpredsjednik Vlade i ministra regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić i ministar financija Boris Lalovac, u izjavi za novinare izrazio zadovoljstvo što brodogradiliše Uljanik, kako je rekao, 'vjerojatno izlazi iz restrukturiranja nekoliko godina ranije, što je rezultat dobrog i uspješnog rada te rezultat Vladine politike'.

'Hrvatska je ne samo spasila, nego i ojačala svoju brodogradnju, prije svega u Istri i u Rijeci, u Dalmaciji je također borba. Kada to usporedimo s drugim državama koje su ušle u Europsku uniju, tamo (u brodogradnji) praktički nema ničega i sve je opustošeno', kazao je premijer Milanović dodavši kako je ojačana brodogradnja od iznimne važnosti za Hrvatsku.

Izrazio je zadovoljstvo podatkom Državnog zavoda za statistiku koji je u petak objavio prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u drugom kvartalu porastao za 1,2 posto na godišnjoj razini.

'S tom brojkom možemo biti jako zadovoljni jer to znači da nismo više u ranim dvijetisućitima. Još je važnije što raste izvoz i industrijska proizvodnja, te onda potrošnja', istaknuo je Milanović.

Predsjednik Uprave Uljanika Gianni Rossanda novinarima je potvrdio kako pulsko brodogradilište ima 22 broda u knjizi narudžbi te kako je situacija po pitanju ugovaranja brodova iznimno dobra.

'Prije dvije godine, kada smo pokrenuli cijeli proces, nismo mogli ni sanjati da će situacija biti tako dobra jer imamo 22 ugovorena broda među kojima veliki broj ugovorenih kvalitetnih brodova', naglasio je Rossanda dodavši kako to jamči dobro poslovanje u budućnosti.

Ukupna vrijednost ugovorenih brodova premašuje milijardu eura, a s gradnjom tih brodova Uljanik ima osigurano poslovanje do 2018. godine.