Rezultati analize Europske komisije

Hrvatska do 2019. imala prekomjerne makroekonomske neravnoteže, sad ih više nema nikako

  • Autor: I.V./Hina
  • Zadnja izmjena 23.05.2022 13:25
  • Objavljeno 23.05.2022 u 13:25
Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen

Izvor: EPA / Autor: STEPHANIE LECOCQ

Hrvatska više nema makroekonomskih neravnoteža nakon što su proteklih godina omjeri duga znatno pali i nastavljaju snažno padati, objavila je u ponedjeljak Europska komisija

Komisija je u okviru proljetnog paketa Europskog semestra objavila rezultate dubinske analize makroekonomske situacije u 12 zemalja članica EU-a u kojima su ranije postojale makroekonomske neravnoteže. Od 12 država članica, samo za dvije, Hrvatsku i Irsku, utvrđeno je da više nemaju makroekonomske neravnoteže.

U prethodnoj analizi koju je Komisija objavila prošle godine, utvrđeno je da je devet od tih 12 zemalja imalo makroekonomske neravnoteže: Hrvatska, Francuska, Njemačka, Irska, Nizozemska, Portugal, Rumunjska, Španjolska i Švedska, a preostale tri Cipar, Grčka i Italija imale su prekomjerne makroekonomske neravnoteže.

'Irska i Hrvatska više nemaju neravnoteže', navodi Komisija, ističući da su u obje zemlje 'omjeri duga proteklih godina znatno pali i nastavljaju snažno padati'. Kod ostalih 10 zemalja makroekonomska situacija je ostala nepromijenjena. Europska komisija je krajem studenoga prošle godine, u okviru jesenskog paketa Europskog semestra, objavila da je potrebno napraviti detaljne analize kako bi se ispitala opstojnost makroekonomskih neravnoteža u 12 država članica, među kojima je i Hrvatska.

Hrvatska je bila u postupku nadzora makroekonomskih neravnoteža od 2014. godine. Sve do 2019., imala prekomjerne makroekonomske neravnoteže. U veljači 2019. Komisija je utvrdila da više nema prekomjerne, nego samo makroekonomske neravnoteže. Postupak pri makroekonomskim neravnotežama zamišljen je tako da upotpuni sustav nadziranja EU-a na način da prati ostvarenja država članica prema većem broju makroekonomskih pokazatelja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!