RAST POPULARNOSTI

HRT nakon 10 godina ponovno najgledanija televizija u Hrvatskoj

03.04.2020 u 22:44

Bionic
Reading

Nakon što je gotovo desetljeće bio u sjeni komercijalnih televizija, a po ocjeni nezavisnih agencija koje prate gledanost, HRT se ponovo vratio na vrh. Istraživanja koja su provele dvije agencije, AGB Nielsen i AD Scanner, pokazuju da je u razdoblju od 1. 1. 2020. do 1. 4. 2020. program HTV-a bio najbolje prihvaćen kod gledatelja

I ranijih godina HTV je znao unutar pojedinog mjeseca biti gledaniji od komercijalnih televizija, međutim nikada od 2011. u ovakvom kontinuitetu. Najčešća iskakanja u posljednjih 10 godina bila su zbog velikih sportskih natjecanja - dobar primjer za to je ljeto 2018., ali nikada ovakav uspjeh nije zabilježen bez sporta u programu.

Koji su razlozi za ponovni povratak gledatelja na nacionalni javni servis? U jesen 2017. pripremljena je generička shema za razdoblje 2018.-2022. Ona je donijela stabilnost i točnost emitiranja, izbjegavanje preklapanje žanrova po kanalima i povećanje broja sadržaja visoke javne vrijednosti. Uloženo je više novca u prime time, te poboljšanje kvalitete novinarskog i uredničkog kadra. Ustaljeni su termini, koji će se i nakon ove "korona-krize" vratiti u svoju ustaljenu shemu: prime time uvijek počinje u 20:05, filmovi na Drugom u 21 sat - a, primjerice, emisija Otvoreno u 22 sata.

Profilirani su i dani: ponedjeljak je na Prvom programu rezerviran za nove domaće dokumentarne i igrane naslove, utorak je dan laganijih tema uz emisije U svom filmu i Klub 7, srijeda je posvećena vrhunskim stranim dokumentarnim filmovima u ciklusu Mijenjamo svijet, te emisijama javnog sadržaja Destinacija Hrvatska i Kultura s nogu, četvrtkom se gledatelji zabavljaju uz kviz Tko želi biti milijunaš i magazin Puls, petak i subota ispunjeni su blockbusterima i zabavnim emisijama poput A strane, Voice i 5.com s Danielom, dok se nedjeljom za cijele obitelji okupljene pred ekranima puštaju humoristične serije i dokumentarni uratci provjerenih autora poput Roberta Knjaza i Gorana Milića.

Usprkos smanjenom budžetu HTV je zadržao bogat sportski program na Drugom programu i osigurao prava za velika sportska natjecanja - poput Lige prvaka, Eura 2021., OI 2018., 2021., 2022., 2024., a popularizira i ženski sport i parasportove.

Na HTV3 uveden je pak stalni termin Antologije dramskog programa - do sada su emitirane gotovo sve kultne serije koje su pravno riješene: Naše malo misto, Velo misto, Kuda idu divlje svinje, Mejaši, Gruntovčani, Kontesa Dora, Kiklop, U registraturi, Čovik i po...

Obogaćen je i filmski program – kreirani su maratoni i proširena suradnja s festivalima. A posebnu pozornost dobila je i Škola na Trećem, program nastave na daljinu za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, koja se od samog početka korona-krize uspješno provodi u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja RH.

Uz Dnevnike i Vijesti na Prvom, i HTV4, popularna "Četvoroka", profilirao se kao snažan news kanal koji kontinuirano prati sve događaje iz Hrvatske i svijeta. Vijesti proizvodi svakih sat vremena, a glavno mu je sidrište emisija Studio 4 – trenutno pod nazivom Zajedno za zdravlje. U okviru njega prenose se sve sjednice Hrvatskog Sabora i Vlade RH, kao i sve izvanredne događaje, press konferencije Nacionalnog stožera civilne zaštite, te nebrojena uključenja uživo.