STARE DUBIOZE

HPB iskazao gubitak od 410 milijuna kuna

29.10.2014 u 13:14

Bionic
Reading

Zbog povećanih rezervacija za stari portfelj Hrvatska poštanska banka pretrpjela je u prvih devet mjeseci gubitak od 409,8 milijuna kuna. Bez utjecaja povećanih rezervacija banka je ostvarila rast operativne dobiti od 33,4 posto, na 235,5 milijuna kuna

Zbog zahtjeva Hrvatske narodne banke HPB je samo u trećem tromjesečju morao provesti ispravak vrijednosti i rezerviranja za loše plasmane u iznosu od 523,3 milijuna kuna.

U HPB-u ističu da se gotovo cjelokupan iznos ispravaka vrijednosti i rezerviranja odnosi na stari portfelj odobren prije šest i više godina. ‘Riječ je o kreditima koji su već bili djelomično rezervirani, a sada su rezervacije dodatno povećane. U skladu s tim, ukupna pokrivenost djelomično nadoknadivih i nenadoknadivih kredita porasla je na 52,5 posto, što je više od prosjeka hrvatskog bankarskog sustava koji krajem lipnja iznosi 48 posto’, navodi se u priopćenju.

Novi predsjednik Uprave HPB-a Tomislav Vuić naglašava da ‘loši krediti’ nisu bili predmet odobravanja prethodne Uprave na čelu sa Čedom Maletićem, a ona je ‘banku ostavila u boljem stanju nego u onom u kojem su je zatekli’.

'Sadašnja pokrivenost od 52,5 posto u skladu je s dobrom bankarskom praksom i viša je od prosjeka hrvatskog tržišta. Posebno smo ponosni na rast kredita građanima od 4,4 posto i rast štednje građana za 2,5 posto’, komentirao je rezultate Vuić, a na čelo Hrvatske poštanske banke došao je u rujnu 2014.

Zbog iskazanih gubitaka Hrvatska poštanska banka morat će provesti dokapitalizaciju, a trenutno je najizgledniji financijski ulagač Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD).