TRAŽE NOVA RJEŠENJA

Hotelijeri protiv zakona o turističkom zemljištu

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 21.01.2010 12:20
  • Objavljeno 21.01.2010 u 12:12
Hotel Excelsior

Hotel Excelsior

Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva

Hrvatska udruga poslodavaca u hotelijerstvu (HUPUH) traži odgodu saborske rasprave o prijedlogu zakona o turističkom zemljištu te što hitnije formiranje stručnih timova koji će izraditi novi prijedlog tog zakona, jer smatra da zakonski prijedlog koji je u saborskoj proceduri donosi samo formalne, ali ne i sadržajne izmjene te problematike

Ističući u svom današnjem priopćenju da je uređenje pravnih i ekonomskih odnosa vezanih za turističko zemljište neophodno i od strateške važnosti za razvoj hrvatskog turizma, iz HUPUH-a napominju da bi zakon o toj problematici trebao osigurati okvir za rast konkurentnosti hrvatskog turizma te pridonijeti dugoročnom i održivom razvoju lokalne zajednice, prvenstveno putem investicija i zapošljavanja.

Uz to, novi bi zakon, smatraju, trebao omogućiti i tržišno repozicioniranje te restrukturiranje hrvatskog turizma, kao i njegovo usmjeravanje ka cjelogodišnjem poslovanju. Pritom ni u kojem smislu ne bi smio hrabriti špekulacije trgovine nekretninama, navodi se u priopćenju kojeg potpisuje predsjednik HUPUH-a i Uprave rovinjske Maistre Kristian Šustar.

Za postojeći prijedlog tog zakona u toj udruzi kažu da donosi samo formalne izmjene koje dugoročno ne znače pozitivne pomake u hrvatskom turizmu, te da bi stoga trebalo još jednom propitati sve posljedice do kojih može dovesti takav prijedlog zakona.

Dodaju i da posve suprotno određenim medijskim natpisima, turistički sektor ne negira mogućnost plaćanja pravične naknade za zemljište za koje se nedvojbeno utvrdi vlasnik.

Iz HUPUH-a drže i da se pitanje turističkog zemljišta ne može riješiti jednostranim zakonskim aktom, nego da treba uspostaviti cjelovit zakonski i upravljački proces u trajanju od najmanje nekoliko godina koji će utvrditi tko je čega vlasnik te osigurati dugoročno prihvatljivo i neupitno poslovanje na takvim zemljištima.

Konačni prijedlog tog zakona (punog naziva zakon o turističkom i ostalom građevinskom zemljištu neprocijenjenom u postupku pretvorbe i privatizacije) na prvom čitanju u Saboru je bio krajem prošle godine, a drugo čitanje predviđeno je dnevnim redom predstojeće sjednice Sabora (koja počinje 27. siječnja).

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi