AGONIJA PULSKOG ŠKVERA

Ministar Horvat: U petak ćemo znati što Bruxelles planira oko Uljanika

05.09.2018 u 10:40

Bionic
Reading

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat kazao je u srijedu u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada", kako se prva, neslužbena, reakcija Bruxellesa na program restrukturiranja Uljanika očekuje u petak te da bi državni doprinos u tom restrukturiranju mogao iznositi 352 milijuna eura

"Očekujem da ćemo prvu neslužbenu reakciju na program restrukturiranja iz Bruxellesa dobiti već ovaj petak, 7. rujna, kada nam u službeni posjet iz Europske komisije dolazi povjerenica koja se bavi tržišnim natjecanjem. Kakvu ćemo informaciju od nje dobiti, pričekat ćemo, pa ćemo nakon toga moći i kontrolirati odnosno planirati određene reakcije Vlade spram izrađivača programa restrukturiranja. Ali prejudicirati bilo kakav nalaz u ovom trenutku bilo bi potpuno neprofesionalno", rekao je Horvat.

Naime, u petak, 7. rujna, u radni posjet Hrvatskoj dolazi povjerenica Europske komisije zadužena za tržišno natjecanje Margaretha Vestager, a očekuje se da će jedna od tema razgovora biti restrukturiranje Uljanika.

Podsjetio je da je plan restrukturiranja Uljanika u neformalnoj komunikaciji u Bruxelles poslan 13. srpnja ove godine.

Kazao je i da se intenzivno radi na pronalasku dugoročno održivog modela za tu kompaniju.

"Bude li on na stolu, dobijemo li prave partnere, idemo u njega. U ovom je trenutku bespredmetno raspravljati o bilo kakvim uplatama na poslovne račune Uljanika i 3. maja spram državnog proračuna, ako modalitet ne bude održiv", rekao je ministar.

Istaknuo je i da su tvorci programa restrukturiranja Uljanika predvidjeli da u trenutku kada Bruxelles ocijeni kako predloženi program restrukturiranja ne ruši postulate tržišnog natjecanja, udio države u restrukturiranju bude 60, a Uljanika i strateškog partnera 40 posto.

  • +28
Prosvjed radnika Uljanika Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic

"Od ukupno 584 milijuna eura potrebnih za restrukturiranje i izgradnju svih brodova u knjizi narudžbi, državni doprinos trebao bi biti 352 milijuna eura", rekao je Horvat.

Dodao je da Europska komisija mora donijeti odluku je li plan restrukturiranja u skladu s direktivama Europske komisije glede zaštite tržišnog natjecanja, odnosno treba odlučiti je li u skladu s nacionalnim i europskim zakonodavstvom.

Istaknuo je i da je plaća za radnike Uljanika za kolovoz osigurana. 

Vezano uz Agrokor, Horvat je rekao da ima puno povjerenje u izvanrednog povjerenika i njegovu zamjenicu te da se u "ovom trenutku događa rehabilitacija poslovanja  sveukupne Agrokor grupe".

"Kolega Peruško dobro radi i u ovom trenutku nema nikakvih problema. Postoji 90-ak žalbi na Visokom trgovačkom sudu i ne prejudicirajući njihova rješenja  očekujemo da se do kraja godine i taj problem riješi. Očekujemo novi nadzorni odbor i novi menadžment te dugoročnu stabilnost i funkcioniranje Agrokora po tržim modalitetima i principima", kaže Horvat. 

Što se tiče Petrokemije, kazao je da je ta tvrtka u završnoj fazi izrade dioničarskog ugovora odnosno da partneri koji ulaze u restrukturiranje dolaze iz realnog poduzetničkog i financijskog sektora, te da su tu i mirovinski fondovi. 

"Mi smo kao Vlada preuzeli dosadašnje tražbine odnosno minus na poslovnom računu Petrokemije i očekujem da i Petrokemija do kraja godine doživi rehabilitaciju i počne funkcionirati kao normalno trgovačko društvo kod kojega nećemo govoriti o poslovnim gubicima već o načinu kako ćemo dijeliti poslovnu dobit", zaključio je.