ministar gospodarstva

Horvat: Hrvatska treba investicije poput FACC-ove

29.05.2019 u 14:05

Bionic
Reading

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat je u srijedu izjavio kako hrvatsko gospodarstvo treba investicije poput one kompanije FACC AG iz područja zrakoplovne industrije u tvornicu za proizvodnju dijelova za avione u okolici Zagreba

Sigurno je riječ o investiciji kakvu hrvatsko gospodarstvo treba, iako se ne radi o strateškoj investiciji, rekao je Horvat odgovarajući na pitanja novinara na marginama predstavljanja novog poziva Europskog socijalnog fonda za dostavu projektnih prijedloga "Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika - faza I".

U Hrvatskoj će se proizvoditi dijelovi koji će se ugrađivati u najpoznatije svjetske zrakoplove i avionske motore: Airbus, Boeing, Bombardier, Rolls-Royce, objavio je u srijedu Večernji list, navodeći da austrijska aeronautička tvrtka FACC u poduzetničkoj zoni Jakovlje počinje graditi tvornicu za proizvodnju unutarnjih dijelova za avione.

"Ne sjedimo skrštenih ruku i ne čekamo da nam se pojave u Hrvatsku bilo kakve investicije. I ova investicija koja dolazi u Hrvatsku, u zagrebačko okruženje, je jedna od takvih poželjnih investicija", rekao je Horvat.

Prva faza ulaganja FACC-a od otprilike 35 milijuna eura u konačnoj perspektivi otvorit će otprilike 400 kvalitetnih radnih mjesta, najavio je on.

Kazao je i kako je ta investicija mogla biti u Hrvatskoj realizirana pred otprilike šest mjeseci, no da u Vladi i Ministarstvu nisu htjeli pretjerano o time govoriti, jer je u međuvremenu došlo do promjene vlasničke strukture. Naime, kako je pojasnio, austrijski FACC koji je vodio pregovore o kupnji zemljišta i rješavanju imovinsko-pravnih problema, u međuvremenu je kupila jedna kineska kompanija.

Najavio je da će danas s premijerom Plenkovićem analizirati investiciju, napominjući kako je ona trenutno potpuno neupitna i kako su i Austrijanci i Kinezi sigurni da žele investirati u Hrvatskoj.

"Zemljište je već kupljeno i u ovom trenutku je faza ishođenja svih potrebnih dozvola", rekao je ministar.