problemi u brodu

Horvat: Đuro Đaković grupa ne ovisi samo o državi, plaće radnicima 'vrlo skoro'

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 29.10.2019 14:58
  • Objavljeno 29.10.2019 u 14:58
Štrajk u Đuri Đakoviću

Štrajk u Đuri Đakoviću

Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je u utorak kako će plaća radnicima Đuro Đakovića biti isplaćena vrlo skoro, da je ta tvrtka suočena s nizom problema koje treba riješiti, no da njena budućnost ne ovisi samo i isključivo o državi. Novinari su Horvata, koji je sudjelovao na objavi rezultata javnog poziva za poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama, pitali za komentar situacije u Đuri Đakoviću i kako tu situaciju riješiti.

Horvat je rekao kako je o metodologiji koja će biti primijenjena za rješenje "slučaja Đuro Đaković" preuranjeno govoriti. Podsjetio je da je na zadnjem sastanku u Ministarstvu gospodarstva radnicima i sindikatima obećao isplatu plaće koja kasni.

Podsjetio je da je tvrtka u studenom prošle godine dobila kredit od 95 milijuna kuna, te ocijenio da se poslovanje unatoč toj financijskoj injekciji nije poboljšalo. Dodao je kako je tvrtku napustila i poslovna banka u financiranju proizvodnje, odnosno izvoza.

"To je set problema...i dok se ne riješe, nekakvu perspektivu i budućnost u ovom je trenutku preoptimistično najavljivati", rekao je Horvat.

Ističe kako treba napraviti dobru i kvalitetnu analizu, osigurati financiranje i završetak proizvoda koji su u visokoj fazi gotovosti i koji bi vrlo brzo mogli na tržište te bi kroz naplatu "udahnuli malo kisika u život Đure Đakovića".

Upozorio je da država u Đuri Đakoviću ima nešto više od 20 posto udjela u vlasništvu, a ostatak je u privatnom vlasništvu. "Očekujem da, ako će država podmetnuti leđa, da i privatni kapital i mali dioničari budu svjesni problema koji su zadesili Đuru Đakovića i da ih kroz konstruktivni razgovor pokušamo zajednički riješiti", istaknuo je.

Štrajk je u tijeku, kasni jedna plaća i to desetak dana, kazao je Horvat te dodao kako je obećao da će izvor za tu plaću pronaći i da će ona "biti vrlo skoro isplaćena".

"Ali što i kako dalje, neće ovisiti samo i isključivo o državi", poručio je. Zbog neisplate plaće za rujan, od četvrtka štrajka 700 radnika Đure Đakovića grupe koji, osim plaća, traže i ostavke članova Uprave jer smatraju da nisu sposobni voditi tvrtku. U upravi tvrtke kažu da plaće nisu isplaćene zbog poremećaja s financiranjem proizvodnje vagona, što je izazvalo poremećaj u svim ostalim obavezama koje Đuro Đaković mora ispuniti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!