IZMJENE ZAKONA

Hoće li nova pravila o poslovanju obrtnika konačno popraviti loše majstore

25.09.2019 u 23:03

Bionic
Reading

Ovih dana su u saborsku proceduru upućene izmjene i dopune Zakona o obrtu koje bi trebale donijeti toliko željeno usklađivanje obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada te stimulirati i pojeftiniti pokretanje obrta

Glavnina zakonskih promjena odnosi se na vezane obrte, one za čije je obavljanje zakonski propisana odgovarajuća stručna sprema.

Kako bi se osigurao veći utjecaj gospodarstva na obrazovanje budućih obrtnika u skladu s potrebama tržišta rada, predviđeno je da ministar nadležan za obrt, u suradnji s Hrvatskom obrtničkom komorom, daje suglasnost na plan strukture upisa učenika u programe za stjecanje kvalifikacija za vezane obrte.

Osim davanja suglasnosti za upise, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta izrađivat će strukovni kurikulum za obrtnička zanimanja, a koji je do sada donosio ministar nadležan za obrazovanje. U HOK-u ističu da je ova odredba vrlo važna jer se na taj način osigurava usklađenost kvalifikacija s potrebama gospodarstva i tržišta rada, a isto je praksa u većini europskih zemalja čija su gospodarstva primjer dobre prakse.

Važne izmjene tiču se pomoćničkog ispita koji će se ubuduće zvati naučnički ispit. U cilju jačanja stručnih kvalifikacija, po novome će svi učenici koji se školuju za obrtnička zanimanja obavezno polagati naučnički ispit, kojim se neposredno provjeravaju i dokazuju njihove kompetencije. Do sada su imali pravo izbora pa je ispitu pristupalo manje od polovice učenika. Ispit će polagati pred stručnim povjerenstvom u koje će uz nastavnike biti uključeni i majstori.

  • +8
Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak više neće izrađivati strukovni kurikulum za obrtnička zanimanja Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

Jača se i uloga mentora u obrazovanju za obrtnička zanimanja tako što se njihova edukacija stavlja u nadležnost obrtničke komore i ministarstva zaduženog za obrt. Nadležno ministarstvo izradit će jednostavan program edukacije, a HOK će provoditi ispite stečenih kompetencija. Raniji zakon prepustio je izradu programa Ministarstvu znanosti i obrazovanja, što se pokazalo neučinkovitim.

Još jedna novost ta je da će evidenciju i verifikaciju ugovora o naukovanju voditi HOK putem interaktivne aplikacije e-Naukovanje. HOK će kroz svoje područne komore povezati učenike i poduzetnike koji su voljni provoditi naukovanje te neposredno pružiti pomoć učenicima, obrtnicima i pravnim osobama u procesu sklapanja ugovora o naukovanju i vođenja evidencije.

  • +4
Svi učenici koji se školuju za obrtnička zanimanja obavezno će polagati naučnički ispit Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Zakonskim izmjenama omogućuje se registracija vezanog obrta bez polaganja majstorskog ispita svima koji imaju odgovarajuće srednje strukovno obrazovanje, uz uvjet da imaju najmanje 15 godina radnog iskustva na tim poslovima. Time se liberalizira pristup tržištu, odgovarajuće vrednuje stečeno radno iskustvo i stimulira osnivanje obrta.

Također, produljuje se mogućnost obavljanja sezonskog obrta sa šest na devet mjeseci te sezonski obrt više neće biti ograničen na određene djelatnosti, već će se sve djelatnosti moći obavljati kroz sezonski obrt.

Novi zakon donosi i administrativno rasterećenje obrtnika te se ukida naplata izdavanja obrtnice i odobrenja za obavljanje domaće radinosti i sporednog zanimanja. Dosad su troškovi osnivanja obrta iznosili oko 600 kuna, od čega se 270 kuna odnosilo na izdavanje obrtnice, a ostalo na administrativne pristojbe.