KAD ĆE REFERENDUM?

Hoće li Kolinda ući u 'fajt' s Vladom oko monetizacije?

13.01.2015 u 19:37

Bionic
Reading

U predizbornoj kampanji nova predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izjasnila se protiv monetizacije autocesta. Začetnik referenduma Mijat Stanić, čelnik Nezavisnog cestarskog sindikata, zasad neće tražiti njezinu pomoć, ali u slučaju da Vlada i dalje bude otezala s procedurom i raspisivanjem referenduma, očekuje da će predsjednica sama reagirati

Ustavni sud je u ponedjeljak odbio zahtjev inicijatora referenduma da do objave rezultata referenduma zabrani Vladi poduzimanje bilo kakvih koraka u postupku monetizacije. Stanić kaže da ga ta odluka nije iznenadila.

'Bilo je pola – pola. Kako se radilo o prvom takvom slučaju, bili smo svjesni da će Ustavni sud teško donijeti odluku u našu korist. Sudovi inače nerado donose nove odluke jer to onda postaje sudska praksa. Sama odluka ništa ne mijenja. Naša namjera je bila da pokušamo izbjeći nepotrebne troškove i da se u miru može provesti referendum', istaknuo je Stanić.


Inicijativa Ne damo naše autoceste prikupila je više od 530 tisuća potpisa. Sredinom studenog oni su predani Saboru, a trenutno su još uvijek na provjeri u Ministarstvu uprave

'Ministar Bauk mi je obećao da će u što kraćem roku nakon predsjedničkih izbora provjeriti potpise s obzirom da to rade isti ljudi koji su provjeravali glasove. Očekujem da će to biti gotovo do kraja tjedna ili u idućem tjednu', rekao je Stanić.

Nakon provjere potpisa Sabor ima dvije mogućnosti. Može odmah raspisati referendum ili će postupak još produljiti traženje od Ustavnog suda da ocijeni ustavnost referendumskog pitanja.

'Mislim da nema potrebe da pitanje ide na provjeru ustavnosti. U Saboru ima dovoljno stručnjaka koji toliko znaju zakon da mogu sami procijeniti pitanje', naglasio je Stanić, očekujući da će se referendum održati u ožujku ili travnju.

Prema najavama iz Ministarstva prometa, ugovor s koncesionarom – a neobvezujuće ponude poslala su tri konzorcija – neće biti potpisan prije lipnja ili srpnja, tako da ostaje dovoljno vremena da se održi referendum.

'Vjerujem da bi Ustavni sud odlučio drugačije da smo pred zaključenjem ugovora jer bi to bitno narušilo sve što radimo', mišljenja je Stanić.

Inicijatori referenduma neće još tražiti pomoć nove predsjednice, ali ako ih Vlada bude ignorirala, spremni su joj se obratiti.

'Ne želimo ulaziti u brakove ni s jednom političkom opcijom. Prije svega se oslanjamo na građane. Ako procijenimo da to neće biti dovoljno, obratit ćemo se svakoj instituciji koja nam može biti od koristi. Vjerujem da predsjednica prati što se događa i da će reagirati ako se na bilo kakav način izigra referendum', rekao je Stanić.