REDOVITA OPERACIJA

HNB putem bankama plasirao 650 milijuna kuna po kamatnoj stopi od 0,05 posto

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 04.05.2020 13:30
  • Objavljeno 04.05.2020 u 13:30
Guverner HNB-a Boris Vujčić

Guverner HNB-a Boris Vujčić

Izvor: tportal.hr / Autor: Profimedia, Pixsell

Hrvatska narodna banka (HNB) u ponedjeljak je putem redovite operacije na otvorenom tržištu bankama plasirala 650 milijuna kuna na rok od tjedan dana, uz unaprijed utvrđenu kamatnu stopu od 0,05 posto

Kroz redovite operacije HNB bankama nudi dodatnu likvidnost na tjedan dana, a današnji je iznos za 520 milijuna kuna manji nego prošli tjedan.

Naime, središnja je banka prošli tjedan, 27. travnja bankama kroz redovitu operaciju plasirala 1,17 milijardi kuna, također po kamatnoj stopi od 0,05 posto, a taj iznos kratkoročnog kredita dospijeva u srijedu, 6. svibnja.

Na današnju su, pak, redovitu tjednu aukciju pristigli zahtjevi banaka u iznosu od 650 milijuna kuna, a HNB ih je sve prihvatio. Datum namire je srijeda, 6. svibnja, a datum dospijeća idući tjedan, 13. svibnja.

Redovne operacije jedna su od mjera povećanja likvidnosti bankovnog sustava, a koje središnja banka poduzima s ciljem održavanja stabilnosti tečaja i financijske stabilnosti u tijeku krize izazvane epidemijom koronavirusa u Republici Hrvatskoj.

Tako je sredinom ožujka, 16. ožujka HNB proveo strukturnu operaciju na otvorenom tržištu, na kojoj je bankama plasirao 3,8 milijardi kuna na rok od pet godina, uz kamatnu stopu od 0,25 posto.

Središnja je banka 16. ožujka ponovo počela provoditi i redovite tjedne operacije, a iznosi su se pritom kretali od 350 milijuna kuna (početkom travnja) do najviših 1,52 milijarde kuna na aukciji početkom travnja. Kamatna stopa na redovnoj operaciji sredinom ožujka bila je 0,30 posto godišnje, no već je na aukciji održanoj tjedan dana kasnije, 23. ožujka kamatna stopa na te kratkoročne plasmane pala na 0,05 posto i od tada se zadržala na toj razini.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!