NAREDIO SUD

HNB će prvi put morati objaviti bankovne tajne

19.10.2016 u 12:36

Bionic
Reading

Udruga Franak zaprimila je u srijedu odluku Visokoga upravnog suda kojom je odbijena tužba Hrvatske narodne banke za poništenje rješenja povjerenice za informiranje

Povjerenica je svojim rješenjem, još u srpnju ove godine, naložila HNB-u da Udruzi Franak dostavi podatke o nezakonitostima poslovnih banaka u provedbi konverzije kredita sa švicarskim francima.

Podsjetimo, Udruga Franak, potaknuta nezakonitostima u postupanju banaka pri provedbi konverzije kredita, još je u siječnju 2016. godine, a zbog postupaka banaka kojima su oštećene tisuće korisnika kredita, tražila od HNB-a kao regulatora tržišta da se počne tako i ponašati te da dostavi Udruzi Franak sve podatke o nezakonitostima poslovnih banaka.

'HNB je to nezakonito odbijao učiniti već punih 10 mjeseci pravdajući se da su nezakonita postupanja banaka poslovna tajna koju ne smije odati. Samovolji, prikrivanju nezakonitosti i izigravanju zakona došao je konačno kraj jer je Visoki upravni sud RH utvrdio kako pitanje posluju li banke u Hrvatskoj nije pitanje koje se tiče samo Udruge Franak i kreditnih dužnika, već svih građana Republike Hrvatske', priopćeno je iz udruge Franak.

HNB je sada dužan odgovoriti na sva traženja Udruge Franak i to:

Jesu li pokrenuli postupak supervizije nad poslovnim bankama, obveznicama provedbe postupka konverzije?

Nad kojim bankama su pokrenuli postupak i kada?

Jesu li utvrdili nezakonitosti u postupku konverzije, koje i kod kojih banaka?

Jesu li prema bankama poduzeli kakve mjere i o kojim bankama i mjerama se radi?

Jesu li pokrenuli prekršajne postupke protiv banaka i kojih?

HNB: Prvi put otkriva se bankarska tajna

U Hrvatskoj narodnoj banci smatraju da je presuda Visokog upravnog suda izuzetno važna jer je njome, ocijenivši javni interes prevladavajućim, prvi put sud donio odluku kojom se tajni i povjerljivi bankovni i supervizorski podaci, kojima raspolaže HNB, a koji su takvima propisani trima spomenutim zakonima i za koje je HNB u provedenom testu razmjernosti utvrdio da preteže obveza čuvanja tajnosti, moraju otkriti u postupku ostvarivanja prava na pristup informacijama.

'U tom pogledu, radi se o presedanu u sudskoj praksi o bankovnoj superviziji koji bi mogao imati značajne učinke u budućnosti. HNB će postupiti prema presudi Visokog upravnog suda Republike Hrvatske. No kod objavljivanja i dostave podataka, kao i pri provedbi testova razmjernosti slijedom budućih zahtjeva za pristup informacijama, HNB će i dalje pažljivo procjenjivati interes javnosti za pristup traženim podacima u odnosu na obvezu čuvanja povjerljivosti i tajnosti prikupljenih supervizorskih informacija utvrđenu propisima RH i EU-a, koji reguliraju bankovnu superviziju i nadzor banaka', kažu u centralnoj banci.