REDOVITA OPERACIJA

HNB bankama na tjedan dana plasirao 255 milijuna kuna

07.03.2022 u 12:16

Bionic
Reading

Hrvatska narodna banka (HNB) u ponedjeljak je poslovnim bankama putem redovite operacije plasirala 255 milijuna kuna, po kamatnoj stopi od 0,05 posto.

HNB je danas putem redovite operacije na otvorenom tržištu bankama plasirao 255 milijuna kuna na rok od tjedan dana, uz unaprijed utvrđenu kamatnu stopu od 0,05 posto, pokazuju podatci središnje banke.

Na redovitu tjednu aukciju pristigli su zahtjevi banaka u visini od 255 milijuna kuna, a HNB ih je sve prihvatio.

Datum namire je srijeda, 9. ožujka, a datum dospijeća idući tjedan, 16. ožujka.

Inače, poslovne su banke prošli tjedan po prvi put nakon gotovo 22 mjeseca iskazale interes za dodatnim izvorom kratkoročne kunske likvidnosti. Nakon što na HNB-ovim aukcijama odobravanja jednotjednih kredita nije bilo interesa još od svibnja 2020. godine, prošli su tjedan banke podnijele zahtjeve u visini 260 milijuna kuna, što je središnja banka i prihvatila. I ta su sredstva plasirana po kamatnoj stopi od 0,05 posto, a dospijevaju za dva dana, u srijedu, 9. ožujka.

Redovne operacije jedna su od mjera povećanja likvidnosti bankovnog sustava, koje središnja banka poduzima s ciljem održavanja stabilnosti tečaja i financijske stabilnosti. No, do prošloga tjedna poslovne banke gotovo 22 mjeseca nisu posezale za time s obzirom na visoku likvidnost sustava, koja je krajem prošloga tjedna iznosila oko 76 milijardi kuna.

Prošli je tjedan središnja banka intervenirala i na deviznom tržištu, po prvi put od sredine lipnja 2021. godine.

Nakon što je zbog povećane potražnje za devizama od strane korporativnog i bankarskog sektora tečaj eura na međubankarskom tržištu dosegnuo razine od oko 7,58 kuna, HNB je u srijedu 2. ožujka intervenirao na deviznom tržištu prodajom eura. U toj je intervenciji bankama prodan 171 milijun eura po prosječnom tečaju 7,562505 kuna za jedan euro, čime je iz domaćeg financijskog sustava "povučeno" gotovo 1,3 milijarde kuna.