UPOZORENJE HNB-A

Hitno je potreban snažan rebalans proračuna

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 09.07.2009 09:56
  • Objavljeno 09.07.2009 u 08:43
HNB

HNB

Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva

Središnja banka u kreiranju likvidnosti rukovodi se ukupnim gospodarskim i financijskim odnosima, ne dovodeći pritom u pitanje stabilnost cijena, odnosno stabilnost tečaja kao glavnog sidra, što je ograničavajući faktor za bilo koji oblik monetarne ekspanzije, istaknuto je na jučerašnjoj sjednici Savjeta Hrvatske narodne banke na kojoj su razmotrena aktualna novčana i gospodarska kretanja i usvojena projekcija monetarne politike za nastavak godine

Savjet HNB-a smatra da će u predstojećem razdoblju - s obzirom na velik podbačaj proračunskih prihoda i autonomno kretanje državnih rashoda, u uvjetima bitnog opadanja gospodarske aktivnosti - najveći pritisak u monetarnoj sferi stvarati potrebe financiranja proračunskog i platnobilančnog deficita. S tim u vezi, Savjet HNB-a i nadalje ističe da su ukupni financijski odnosi ograničavajući faktor za ekspanzivnu monetarnu politiku. Pritom je manevarski prostor središnje banke, u odnosu na stanje unazad nekoliko mjeseci, smanjen i time što su pričuve poslovnih banaka, koje su instrumentima monetarne politike akumulirane tijekom prethodnih godina, krajem 2008. i početkom 2009. godine odlukama HNB-a u velikoj mjeri već usmjerene u ublažavanje učinaka krize, tako da središnja banka ni tu nema velikih mogućnosti za dodatno popuštanje.

'Širenje proračunskog deficita i veće financijske potrebe države potiču istiskivanje ostalih sektora s izvora financiranja te gomilanje dospjelih nenaplaćenih potraživanja i produbljivanje nelikvidnosti u sustavu', ističe se u priopćenju Savjeta HNB-a. Stoga Savjet smatra da bi trebalo što hitnije pristupiti snažnom rebalansu proračuna i bitnom smanjenju rashoda, jer svako odgađanje znači i daljnje širenje raskoraka između realno ostvarivih prihoda i dosadašnje razine javne potrošnje. To bi, naime, vodilo u sve veće i još teže rješive probleme, koji se ni sada ni ubuduće ne mogu riješiti nikakvim popuštanjem monetarne politike.

U nastavku sjednice Savjet HNB-a odobrio je grupi povezanih osoba i osoba koje zajednički djeluju stjecanje više od 50 posto udjela u temeljnom kapitalu Nava banke. Do promjena u vlasničkoj strukturi doći će i kod A štedne banke malog poduzetništva, u kojoj četiri povezane fizičke osobe (obitelj Crnčević) i tri s njima povezane pravne osobe (Spectator Grupa d.o.o., Spectator Solis d.o.o. i Spectator Avanti d.o.o.) preuzimaju više od 50 posto udjela u temeljnom kapitalu ove štedne banke.

Savjet HNB-a dao je suglasnost i za imenovanja predsjednika i članova uprava u više financijskih institucija: Ivan Krolo bit će i u sljedećem mandatu član uprave Banke Splitsko-dalmatinske d.d., Split; Christian Pettinger postaje član uprave BKS Bank d.d., Rijeka; Klaudija Paljuh postaje članicom uprave Istarske kreditne banke Umag d.d., Umag; Damir Odak dobiva još jedan mandat na mjestu predsjednika uprave OTP banke Hrvatska d.d., Zadar, a Zorislav Vidović i Balasz Bekeffy kao članovi uprave iste banke; Jasna Mamić preuzima mjesto predsjednice, a Fernando Zavatarelli mjesto člana uprave Veneto banke d.d., Zagreb; Daniela Roguljić Novak i Mario Agostini dolaze na mjesta članova uprave Zagrebačke banke d.d., Zagreb; Ivanu Ostojiću produžava se mandat člana uprave Wüstenrot stambene štedionice d.d., Zagreb.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi