ŽALE SE NA BIROKRACIJU

Hidroavioni prizemljeni, ECA najavljuje otkaze za 130 radnika

04.10.2016 u 08:52

Bionic
Reading

Kompanija European Coastal Airlines (ECA) u ponedjeljak je objavila kako je privremeno obustavila sve operacije i letove hidroaviona po Jadranu te najavila otkaz za 130 radnika do kraja studenoga, tvrdeći kako su na to 'primorani' zbog 'samovolje administrativnih tijela'

'Sve do 12. kolovoza tvrtka je otvorila 146 redovitih radnih mjesta. Sada je u situaciji da do 30. studenog ove godine mora otkazati čak 130 radnih mjesta, što čini 90 posto osoblja koje je ECA primorana otpustiti zbog neispravnih postupaka administrativnih tijela,' navodi se u priopćenju te kompanije.

European Coastal Airlines, operator hidroaviona sa sjedištem u Splitu, kompanija je osnovana 2000. godine, a pruža redovite usluge hidroaviona povezujući velike gradove duž obale Hrvatske i Italije.

'ECA neće više ulagati sredstva u projekt hrvatskih hidroaviona, sve dok trenutna administrativna situacija ne bude razriješena te dok ne budu osigurani jasni i pouzdani uvjeti za rad na tržištu', navodi se u priopćenju.

Kako tvrde iz ECA, tvrtka je od kolovoza 2014. godine bilježila ubrzan rast, u samo 22 mjeseca otvorila je i povezala 15 destinacija, s prvim europskim hidroavionskim operatorom prevezeno je sigurno i jednostavno više od 40.000 putnika, itd.

'Nažalost, od dana 12. kolovoza 2016 godine ovaj revolucionarni infrastrukturni projekt je kontinuirano poremećen, a dijelom i potpuno zaustavljen bez opravdanih razloga. European Coastal Airlines, u želji da objasni svoju situaciju po tom pitanju, se obraća Vladi Republike Hrvatske tražeći podršku i nadzor da bi izbjegli daljnju samovolju administrativnih tijela, a sve u cilju nastavka onoga što radimo najbolje, a to je povezivanje Hrvatske i šire', navodi se u priopćenju.

Stoga 'dioničari ECA ne pronalaze drugu alternativu nego da za sada obustave sve letačke operacije'. Zbog toga visoku cijenu plaća skoro svaki administrativni posao unutar tvrtke, međutim ne postoji drugi način da se zaštite dosadašnja ulaganja, navodi se u priopćenju i dodaje kako danas ECA posluje na 11 morskih luka povezujući 15 destinacija, a od 2014. godine je u taj projekt uložila 22 milijuna eura

Privremena obustava svih operacija i letova hidroaviona tvrtke ECA i najava otkazivanja 130 radnih mjesta uslijedila je nepuna dva mjeseca nakon što su mediji objavili informacije kako tehničko neodržavanja hidroaviona ove tvrtke dovodi u opasnost sigurnost putnika koji njima lete.

Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo (HACZ) je u drugoj polovici kolovoza priopćila kako je u razdoblju 10.-12. kolovoza provela inspekcijski nadzor u ECA te na temelju njega privremeno ECA oduzela neke svjedodžbe, odobrenja ii certifikate zbog utvrđenih nedostataka u održavanju zrakoplova. Nedostatci utvrđeni inspekcijskim nadzorom nisu isključivo administrativni, nego se većina njih odnosi na znatno odstupanje od zahtjeva primjenljivih propisa, što smanjuje sigurnosni standard, naveli su uz ostalo iz HACZ-a u priopćenju objavljenom 24. kolovoza.