RAST TROŠKOVA

HGK pripema indeks cijena materijala za pomoć građevinarima

13.04.2022 u 14:36

Bionic
Reading

Hrvatska gospodarska komora (HGK) uskoro će dovršiti projekt indeksa cijena građevinskih materijala, što smatra bitnim za rješenje problema rasta cijena materijala i realizaciju građevinskih radova

Potpredsjednice HGK za graditeljstvo i promet Mirjana Čagalj rekla je za Hinu kako je HGK, zbog teške situacije u kojoj se nalaze građevinari izazvanoj velikim poskupljenjima, svojevremeno radila na donošenju vladina zaključka koji javnim naručiteljima preporučuje da izađu u susret izvođačima radova, ako su im troškovi značajno povećani.

"Obišli smo sve relevantne građevinske firme, javne i sektorske naručitelje te kontrolna tijela, kako bi dokument sagledao problematiku sa svih aspekata. Zatim smo u suradnji s odvjetničkim uredom izradili smjernice za provedbu zaključka i održali radionice, kaže Čagalj, dodavši međutim da se proteklih dana javila bojazan da će se zbog tog problema usporiti realizacija dijela značajnih infrastrukturnih projekata zbog nepriznavanja povećanja troška po cijenama pojedinih materijala, već samo za cijeli iznos ugovora.

Naime, javni naručitelji nisu imali referentnu točku za formiranje cijena i pravdanja EU-ovih sredstava, kaže potpredsjednica HGK.

HGK će tako, najavila je, nadopuniti smjernice za vladinu provedbu zaključka, kao tehničko pojašnjenje za lakšu provedbu.

"No, ono što je tu ključno kao rješenje cijena materijala i daljnje realizacije radova su indeksi cijena građevinskih materijala koje će HGK uskoro dovršiti. Uspostavljamo metodologiju i indekse kretanja veleprodajnih cijena građevinskog materijala. U kontaktu smo s proizvođačima i trgovcima građevinskog materijala s ciljem prikupljanja najnovijih podataka i odaziv je odličan, posebno kod onih koji vjeruju da će ovo potaknuti prodaju domaćih proizvoda. Tako da će upravo ti indeksi koje komora priprema omogućiti naručiteljima provedbu postupaka priznanja razlike u cijeni", navela je Čagalj.

HGK je, istaknula je, od početka uključena u problematiku poskupljenja energenata, komunikacijom s tvrtkama i upućivanjem prijedloga pomoći resornom Ministarstvu.

"Vjerujemo da će se takav oblik suradnje nastaviti i dalje kako bi se postojeći paketi mjera proširili i drugim potrebnim mjerama za poduzetnike koje smo predlagali u dosadašnjim razgovorima", zaključila je.

Zbog konstantnog rasta ulaznih troškova građevinari kumuliraju nove gubitke i pitaju se hoće li situacija eskalirati do te mjere da više neće moći izvršavati svoje obveze, a nedostaju im radnici koji sada dolaze iz sve udaljenijih zemalja.

Građevinska je industrija s ekstremnim rastom cijena građevinskih materijala i proizvoda suočena od jeseni 2020. godine, čemu je pridruženo poskupljenje goriva i rast cijene rada.

Procjenjuje se da samo za obnovu potresom porušenih područja Hrvatskoj nedostaje 20.000 građevinskih radnika.