PREČICOM DO INVESTICIJA

HEP želi tri milijarde potrošiti bez javne nabave?

Zlatko Koračević

Zlatko Koračević

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Na sastanku predstavnika HEP-a, Ministarstva gospodarstva i Hrvatske energetske regulatorne agencije, koji se sredinom travnja održao u Zagrebu, dogovoreno je da Hrvatska elektroprivreda (HEP) uskoro više neće biti obveznik Zakona o javnoj nabavi

Više od tri milijarde kuna vrijedna nabava tvrtki iz sastava HEP grupe tako se više neće odvijati u skladu s odredbama tog zakona, već na temelju nabavnih pravilnika koje će propisati Uprava te tvrtke, izvještava Večernji list.

Iz zapisnika sa sastanka proizlazi da za izlazak HEP-a iz javne nabave neće biti potrebno donositi novi zakon niti mijenjati postojeći, već će podloga za tu odluku vjerojatno biti novo tumačenje postojećeg zakona Ministarstva gospodarstva.

Prema mišljenju Ministarstva, pet HEP-ovih tvrtki nikad i nije bilo obvezno javnu nabavu obavljati prema odredbama tog zakona, a dvije zadužene za prijenos i distribuciju to moraju činiti samo kad kupuju električne kabele, transformatore i sličnu robu, ali ne kad kupuju vodu, uredski materijal, automobile i sve ostalo što nije direktno potrebno za održavanje elektroenergetskog sustava.

Neki smatraju da je to velik udarac transparentnosti sustava nadzora korištenja novca u proteklih deset godina, ali i odraz sve ekstremnijih pokušaja predstavnika Hrvatske narodne stranke da steknu apsolutnu moć u energetskom sektoru.

Petar Lovrić, predsjednik Udruge malih i srednjih poduzetnika, šokiran je ovom viješću te ističe kako je izlazak HEP-a iz javne nabave velik korak unatrag te ponovno otvaranje vrata korupciji. Pita se zašto taj zakon uopće postoji ako se ne primjenjuje na tvrtkama kao što je HEP.

190016

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi