NAKON 20 GODINA

HEP i RWE okončali stratešku suradnju na Plominu 2

28.05.2015 u 14:25

Bionic
Reading

Nakon gotovo 20-godišnjeg rada na izgradnji i pogonu Termoelektrane Plomin 2 u Istri, europski energetski div RWE Energie 28. svibnja okončao je stratešku suradnju s HEP-om u tvrtki TE Plomin d.o.o., izvijestili su nositelji ovoga projekta - HEP i RWE Energie

Ugovor koji su dvije strane sklopile po BOT modelu (Build-Own-Transfer) 1996, čime Termoelektrana Plomin 2 prelazi u stopostotno vlasništvo HEP-a, istekao je 28. svibnja. Obje strane, iznimno zadovoljne dosadašnjom suradnjom, planiraju uskoro pokrenuti novu zajedničku joint venture kompaniju.

'Termoelektrana Plomin 2 primjer je uspješne realizacije partnerstva u energetskom sektoru. Realizirana je na zadovoljstvo oba partnera, HEP-a i njemačke RWE grupe, te na dobrobit hrvatskog gospodarstva, lokalne zajednice i svih kupaca električne energije u Hrvatskoj. Plomin 2 je od puštanja u rad 2000. do danas bio i ostao jedan od oslonaca hrvatskog elektroenergetskog sustava, a to će biti i ubuduće. Plomin 2 će nastaviti s uspješnim radom, a ovom prigodom zahvaljujemo našem dosadašnjem partneru RWE-u za vrijedna iskustva te uspješnu i iskrenu suradnju u ovom projektu', izjavio je ovom prigodom Mihajlo Mirković, direktor TE-a Plomin.

Ralf Blomberg, dosadašnji član Uprave TE-a Plomin d.o.o. i predstavnik RWE-a, poručio je da su u RWE-u iznimno zadovoljni uspješnom suradnjom s HEP-om tijekom čitavog razdoblja izgradnje i upravljanja termoelektranom te je zaključio: 'Danas izlazimo iz Plomina, nakon što smo zadovoljili sve okolišne, tehničke i pravne uvjete, te možemo sa zadovoljstvom reći da HEP-u predajemo objekt koji može samostalno eksploatirati idućih 25 godina.'

Perica Jukić, predsjednik Uprave HEP-a, izrazio je zadovoljstvo činjenicom da HEP u samostalno vlasništvo preuzima elektranu koju karakteriziraju visoka pouzdanost i raspoloživost uz visoku ostvarenu razinu zaštite okoliša.

'RWE je bio prvi veliki investitor koji je došao u Hrvatsku odmah nakon rata, u trenutku kad je Hrvatskoj trebao pouzdan i ozbiljan strateški partner za realizaciju jednog ovako velikog i složenog projekta. Naša je suradnja na Plominu jedna od najuspješnijih priča strateškog partnerstva na području jugoistočne Europe. Vjerujemo da ćemo s HEP-om uspješno surađivati i u novoj zajedničkoj kompaniji', istaknuo je Karl Kraus, predsjednik Uprave tvrtke RWE Hrvatska.

Poslovne aktivnosti nove joint venture kompanije u suvlasništvu HEP-a i RWE-a bit će usklađene s razvojem energetskih sustava u regiji, pri čemu će uloga RWE-a biti prije svega u pružanju strateškog savjetovanja na području proizvodnje energije, zahvaljujući bogatom iskustvu RWE grupe diljem Europe.

Više o suradnji na Plominu 2

Gradnja termoelektrane Plomin 2 počela je još 80-ih godina prošlog stoljeća, ali se radovi nisu odvijali planiranim tempom te je gradnja izbijanjem rata, početkom 90-ih, posve prekinuta. Vlada Republike Hrvatske je donijela odluku da se elektrana dovrši u suradnji sa strateškim partnerom. Hrvatska elektroprivreda i RWE Energie iz Essena su 1996. sklopili ugovor o partnerstvu na projektu izgradnje Termoelektrane Plomin 2. Osnovano je joint venture poduzeće TE Plomin d.o.o. za završetak gradnje i eksploataciju TE-a Plomin 2, u kojem su obje kompanije imale po 50 posto udjela, s pravom zajedničkog upravljanja postrojenjem do 2015. Ukupna investicija u TE Plomin 2 bila je vrijedna oko 300 milijuna eura.

RWE je u projekt unio svoj know-how i najsuvremenija tehnološka rješenja, uključujući najefikasnije sustave i mjere zaštite okoliša. Također je, kao ugledna europska energetska kompanija, osigurao povoljno financiranje projekta kod međunarodnih banaka, koje Hrvatskoj zbog tadašnjeg gospodarsko-političkog stanja u zemlji nije bilo dostupno. HEP je pak osigurao infrastrukturu na lokaciji te stručnu radnu snagu za rad termoelektrane. Termoelektrana je dovršena 1999, a puštena je u pogon 2000.

Elektrana je od puštanja u rad bila okosnica proizvodnje bazne električne energije u Hrvatskoj. Postiže iznimno velik broj dana radnog pogona, čime daje znatan doprinos sigurnosti opskrbe električnom energijom u Hrvatskoj. Izgradnjom TE-a Plomin 2 znatno se smanjilo onečišćenje okoliša jer je i Termoelektrana Plomin 1 priključena na 340 metara visok dimnjak koji je izgrađen za potrebe Plomina 2. Elektrostatski filtri, odsumporavanje dimnih plinova te postrojenje za DeNOx, koje će početi raditi 2018, omogućavaju rad uz zadovoljavanje visokih standarda zaštite okoliša, u skladu s normama Europske unije.