KRITIKA STRUKE:

'HDZ želi samo vlast i zato ćemo bankrotirati'

ivan šuker

ivan šuker

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Gospodarstvenici koji su za Jutarnji list komentirali novi rebalans slažu se da će novo zaduženje za Hrvatsku biti pogubno, jer će zemlju održati iznad površine još neko kratko vrijeme, no bez dubokih strukturalnih promjena ne može se očekivati stvarni oporavak. Vladina izrazita politika nezamjeranja, koju neki otvoreno nazivaju kukavičlukom, u izravnoj je vezi s nadolazećom izbornom godinom, kažu gospodarstvenici

Poduzetnik i nekadašnji ministar gospodarstva Nenad Porges nije mogao sakriti svoje razočaranje rebalansom proračuna.

'S praznim novčanikom ne može se platiti runda za sve. Krajnje je vrijeme da netko našem narodu okrene špigl i kaže: to smo mi. Gubitak izbora bio bi mala cijena za to', kazao je Porges za Jutarnji list.

Ljubo Jurčić za sve okrivljuje početak izborne kampanje.

'Budući da država ne može bankrotirati jer je to politička, a ne ekonomska tvorevina, bankrotirat će građani. Do kraja godine standard života će pasti za 20 posto. Proračun u ovoj državi više nije bitan. Bitno je da se ostane na vlasti', rekao je Jurčić.

'Vlada se vrti oko proračuna kao, kako narod kaže, mačka oko vruće kaše, a od toga nema ništa. Nama treba Vlada koja će napraviti bolne rezove i pasti ako treba jer je interes Hrvatske da se krene u reforme. Premijerka Kosor je najavljivala reforme i bolne rezove, ali od toga nema ništa', kazao je vlasnik tvrtke Orbico Branko Roglić

Vladimir Ferdelji, predsjednik Uprave tvrtke Elektrokontakt, rekao je da nije iznenađen ovakvom odlukom jer 'je očito da Vlada nema odlučnosti za reforme i rezanje rashoda'.

'Mogućnost povećanja deficita i daljnjeg zaduživanja samo je prebacivanje troškova na naplatu budućim generacijama. Ovakav rebalans je izuzetno loša vijest za poduzetnike', kazao je Ferdelji.

Ekonomski stručnjak Žarko Primorac je, pak, zaključio kako će proći još godine do ekonomskog oporavka ako Vlada izabere povećanje deficita.

'Ako je tako, neće se moći ići bez novog zaduženja, a to znači rast deficita na šest posto, a to znači samo kupovanje vremena. Međutim, vremena nema', kazao je Primorac.

Željko Zadro, predsjednik Uprave šećerane Viro smatra da je najava povećanja deficita i novo zaduživanje ako je loša vijest za izvoznike.

'U javnim službama treba smanjiti veliki broj zaposlenih. Bojim se da ovakava odluka o rebalansu nikako nije dobra', rekao je Zadro za Jutarnji list.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi