ZAJAM EIB-a

HBOR osigurao 250 milijuna eura za investicije

10.02.2012 u 16:25

Bionic
Reading

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i Europska investicijska banka (EIB) potpisali su danas prvu tranšu od 150 milijuna eura ugovora o zajmu za financiranje malog i srednjeg poduzetništva te srednje kapitaliziranih poduzeća u Hrvatskoj koji ukupno iznosi 250 milijuna eura

Očekuje se da će se druga tranša tog zajma, koji je EIB odobrio HBOR-u, zaključiti u drugoj polovici godine, po iskorištenju sredstava iz prve tranše.

Ugovor su potpisali predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev i potpredsjednik EIB-a zadužen za djelovanje u Hrvatskoj Anton Rop

Kredit HBOR-u je na rok otplate od 12 godina, s počekom od četiri godine, za financiranje malog i srednjeg poduzetništva, za što mora biti iskorišteno najmanje 70 posto kredita, dok je 30 posto za lokalnu infrastrukturu, pri čemu su rokovi 15 godina, uz pet godina počeka.

Kamata za HBOR je fiksna i iznosi oko 3 posto godišnje, što je, kažu u HBOR-u, odlična podloga da poduzetnicima ponude jeftinija sredstva.

EIB-ov zajam, kaže Kovačev, bit će iskorišten za sufinanciranje projekata malog i srednjeg poduzetništva, srednje velikih poduzeća u proizvodnom i uslužnom sektoru (uključujući i turizam), malih i srednje velikih infrastrukturnih projekata u javnom sektoru, projekata u sektorima znanja i tehnologije kao i investicija u sektoru energetike, posebno projekte obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras istaknuo je kako je zajam važna potpora pokretanju investicijskog ciklusa u Hrvatskoj te očekuje da se sredstva u što skorijem roku iskoriste.

Rop napominje kako unutar EU malo i srednje poduzetništvo predstavlja velik potencijal za nova zapošljavanja te kako se oko 80 posto svih radnih mjesta stvara u malim i srednjim poduzećima. Vjeruje kako je vrlo slična situacija i u Hrvatskoj.

Kazao je kako je razgovarao s ministrom financija Slavkom Linićem o mogućnosti organiziranja sastanka odbora direktora EIB-a početkom rujna u Dubrovniku na kojem bi se predložio promatrački status za Hrvatsku u tom odboru, a najavio je i organiziranje 'Hrvatskog dana' u Luxemburgu u suradnji s Ministarstvom poduzetništva i obrta.

Kovačev je podsjetio da je HBOR prvi zajam s EIB-om potpisao 2001., a do sada je, bez današnjeg, potpisano šest kreditnih linija u ukupnom iznosu od 644 milijuna eura.

Istaknuo je i kako je uz ovaj zajam EIB omogućio i korištenje dviju darovnica u iznosu od 6,5 milijuna eura za sva trgovačka društva koja će u svojim programima imati i komponentu energetske učinkovitosti i kad to dokažu mogu računati na do 15 posto bespovratnih sredstava iz darovnice.

EIB je u Hrvatskoj od 2001. godine, zaključno s danas potpisanim zajmom, financirao kredite u ukupnoj vrijednosti od tri milijarde eura.