ZABRANJENA JAMSTVA

HBOR nezakonito kreditirao Horvatovu Fimu

26.05.2010 u 09:20

Bionic
Reading

Hrvatska banka za obnovu i razvitak i njezin šef uprave Anton Kovačev sudjelovali su u nezakonitu kreditiranju Fima Holdinga Milana Horvata sa 75 milijuna kuna, kojim je novcem Fima dokapitalizirala i preuzela kontrolu nad investicijskim fondom Validusom

Iako sklopljen još 2005. godine, taj je aranžman i te kako aktualan jer Fima kredit nije uredno vraćala, a zbog protuzakonitih odredbi ugrađenih u ugovor najviše je oštećen sam Validus jer mu je blokiran račun, piše Večernji list.

HBOR je Fimi Holdingu odobrio kredit za kupnju nove emisije Validusovih dionica u iznosu od 75 milijuna kuna i pristao da sam Validus bude sudužnikom te, povrh toga, da se Validusove dionice kupljene kreditom založe kao sredstvo osiguranja povrata kredita.

Večernjakov stručnjak za gospodarsko pravo tumači kako riječ o očito protuzakonitom aranžmanu: 'Ništetan je pravni posao kojim društvo nekome daje predujam, zajam ili osiguranje radi stjecanja dionica toga društva.'

Takvo tumačenje otvara barem dva ozbiljna pitanja. Prvo, kako je to moguće da bilo koja banka, a pogotovo državna, sudjeluje u protuzakonitom kreditnom aranžmanu, i drugo, kako to da je na po sebe štetan ugovor pristao Validus, čiji je račun zbog Fimina nevraćanja kredita sada blokiran?

Ugovor o kreditu iz 2005. godine uime HBOR-a potpisali su šef uprave Anton Kovačev i član uprave Krešimir Leko, a kao ovlaštena osoba i u Fima holdingu i u Validusu ugovor je potpisala ista osoba – Milan Horvat

Osim založenih Validusovih dionica, zadužnice i bjanko-mjenica, dodatno su za povrat kredita jamčili Dubravko Žganec i Ljiljana Weissbarth, Horvatovi suvlasnički partneri u Fimi.

Iz Validusa su jučer poručili kako od trenutka blokade računa zbog jamstva za HBOR-ov kredit Fimi 'intenzivno rade na utvrđivanju pravne i financijske pozicije društva', međutim nisu odgovorili jesu li pokušali osporiti protuzakonit ugovor o kreditu.

Iz HBOR-a su jučer poručili kako zbog čuvanja bankarske tajne ne mogu odgovoriti na pitanje kako to da je HBOR prihvatio protuzakonito jamstvo za kredit dan Fimi, no ipak su dometnuli kako 'navod iz pitanja nije utemeljen'.