POTVRDA VLADINE ODLUKE

Hanfa Umirovljeničkom fondu odobrila stjecanje dionica Croatia osiguranja

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 06.10.2011 18:24
  • Objavljeno 06.10.2011 u 18:21
croatia osiguranje

croatia osiguranje

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Sasa Midzor Sucic

Uprava Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) na današnjoj je sjednici odobrila Umirovljeničkom fondu, kojim upravlja HPB-Invest, neposredno stjecanje kvalificiranog udjela od preko 20 posto u glasačkim pravima i temeljnom kapitalu Croatia osiguranja

HPB-Invest dužan je izvijestiti Hanfu o stjecanju tog kvalificiranog udjela u roku od 15 dana od dana njegova stjecanja, navodi se u rješenju Hanfe objavljenom na njezinim web stranicama.

Uprava Hanfe to je rješenje donijela odlučujući o zahtjevu društva HPB-Invest za izdavanje odobrenja za neposredno stjecanje kvalificiranog udjela u društvu Croatia osiguranje za račun Umirovljeničkog fonda.

Vlada je 15. rujna donijela odluku da se Umirovljeničkom fondu bez naknade prenese 91.741 dionica Croatia osiguranja, što čini 29 posto temeljnog kapitala. Prosječna tržišna vrijednost tih dionica procjenjuje se na 458,7 milijuna kuna.

Tada je Vlada donijela i odluku da se Umirovljeničkom fondu prenese i 107.427 dionica, ili 10,66 posto dionica Janafa, čija se tržišna vrijednost procjenjuje na 271,9 milijuna kuna.

Vlada je odluku o prijenosu tih dionica u Umirovljenički fond bez naknade donijela temeljem Zakona o upravljanju državnom imovinom, a svrha prijenosa je 'obveza unosa imovine za zatvaranje dijela potraživanja za neuplaćenu imovinu Umirovljeničkog fonda', u skladu s odredbama Zakona o umirovljeničkom fondu.

Reagirajući na medijske napise da odluka o prijenosu tih dionica podliježe odredbama Zakona o preuzimanju trgovačkih društava, koji propisuje da svaka pravna ili fizička osoba mora objaviti ponudu za preuzimanje preostalih dionica ako u nekom društvu prijeđe prag od 25 posto dionica, Agencija za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) 20. rujna je objavila kako u odluci Vlade nije navedena dinamika prijenosa.

Taj prijenos, naveli su tada iz AUDIA, obavljat će se sukladno potrebama Umirovljeničkog fonda.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi