SLIJEDE SANKCIJE?

Hanfa: MOL je manipulirao tržištem

18.05.2011 u 16:27

Bionic
Reading

Nakon dugotrajnog nadzora trgovanja dionicom Ine, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga zaključila je da je mađarski MOL, stječući dionice Ine nakon javne ponude, manipulirao tržištem protivno odredbama Zakona o tržištu kapitala

Prema rješenju Hanfe, MOL je manipulirao tržištem tako što je Općom ponudom za kupnju dionica Ine objavljenom dana 15. prosinca 2010. i kasnije putem medija širio informacije koje daju lažne i obmanjujuće signale u pogledu cilja namjeravanog stjecanja dionica znajući da su te informacije lažne i obmanjujuće.

Hanfa je utvrdila da je društvo MOL neposredno nakon isteka Opće ponude, dok još nije ni isplatilo dioničare koji su prihvatili njegovu ponudu, ponovno odlučilo kupovati dionice Ine, ne ističući više kao cilj kupnje dionica 'dobru izlaznu priliku malim dioničarima Ine, posebno radnicima Ine', već 'kupnju dodatnih Ininih dionica sve dok takve transakcije ispunjavaju MOL-ove ulagačke kriterije' i 'sprečavanje špekulativnih ulagača u izgradnji položaja s mogućim ciljem narušavanja jedinstva dioničarskih partnera u Ini'. Hanfa ističe da navedena odluka nije bila objavljena i kao takva nije bila dostupna investicijskoj javnosti.

Prema stajalištu Hanfe, stjecanja dionica Ine od strane MOL-a nakon završetka Opće ponude (u kojoj je stekao 10.082 dionica Ine što čini svega 0,08 posto udjela u Ini), i to po cijenama značajno višima od one u ponudi (između 3.650 i 4.016,02 kuna po dionici), razvidno je da stvarna namjera MOL-a prilikom davanja Opće ponude u prosincu 2010. nije bila ona proklamirana socijalno zaštitna da ponudi naknadnu mogućnost fizičkim osobama koje su propustile ponudu za preuzimanje iz 2008. godine da otpuste svoje dionice Ine društvu MOL po većoj cijeni od one tržišne, već da je isključivi cilj MOL-a bio steći udio u Ini veći od 50 posto, što kao cilj stjecanja nije objavljeno prilikom objavljivanja Opće ponude.

S obzirom na sve navedeno, Agencija ocjenjuje da Općom ponudom MOL-a od 15. prosinca 2010. proklamirani i javno objavljeni više puta isticani cilj stjecanja dionica društva INA, da se radnicima i bivšim radnicima te privatnim osobama koje su dionice stekle u inicijalnoj javnoj ponudi pruži još jedna mogućnost, po cijeni značajno iznad tržišne, prodati MOL-u dionice, predstavlja informaciju koja je dala lažne i obmanjujuće signale u pogledu trgovanja dionicom Ine.