nemogućnost plaćanja obveza

Hanfa leasing društvima preporučila odgodu prisilne naplate

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 03.04.2020 13:29
  • Objavljeno 03.04.2020 u 13:29
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Sandra Simunovic/PIXSELL

Hanfa je preporučila leasing društvima da prema primateljima leasinga, kod kojih je utvrđena nemogućnost plaćanja obveza, a čije je poslovanje već ili će biti pogođeno i koji tri mjeseca, počevši od travnja, ne podmire tri rate, ne poduzimaju mjere prisilne naplate sve do 31. ožujka 2021. godine

Službeno proglašenje pandemije koronavirusa od strane Svjetske zdravstvene organizacije, odluka hrvatskog Ministarstva zdravstva o proglašenju epidemije bolesti COVID-19, kao i potres koji je pogodio zagrebačko područje, utječu na stanje i kretanja na financijskom tržištu, kamatne stope, prinose financijskih instrumenata te kreditnu sposobnost primatelja leasinga i leasing industriju u cjelini, ističe se u priopćenju Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa).

Kažu da su u skladu sa svojim ovlastima usmjerenima ka funkcioniranju financijskih tržišta, a radi ublažavanja negativnih posljedica za gospodarstvo, 30. ožujka svim leasing društvima uputili dopis s preporukama i očekivanjima za poduzimanje aktivnosti radi ublažavanja negativnih posljedica izvanrednih događaja na gospodarsku aktivnost, stabilnost poslovanja i zaštitu korisnika usluga leasinga.

"Navedenim preporukama leasing društvu se omogućava donošenje odluka po kojima se primateljima leasinga koji su uredno podmirivali obveze i kojima je temeljem jasno određenih kriterija utvrđena nemogućnost daljnjeg plaćanja obveza, a čije je poslovanje već pogođeno ili će biti pogođeno i koji tri mjeseca uzastopno počevši od travnja 2020. godine ne podmire tri rate/obroka, neće poduzimati mjere prisilne naplate sve do 31. ožujka 2021. godine", ističe se u priopćenju. 

Leasing društvima je pak omogućeno usvajanje odluke po kojoj do 31. ožujka iduće godine neće biti u obvezi formirati ispravak vrijednosti potraživanja po sklopljenim ugovorima s prethodno navedenim primateljima leasinga, kako bi se i samim leasing društvima olakšalo poslovanje te smanjili gubici u poslovanju uzrokovani neplaćanjem rata/obroka od strane primatelja leasinga, navode iz Hanfe.

U odnosu na mogućnosti i uvjete izmjena aktivnih ugovora, reprograma i moratorija, u ovim kriznim vremenima Hanfa obavještava sve zainteresirane strane kako o tome kao i o uvjetima svih izmjena ugovornog odnosa sporazumno odlučuju ugovorne strane u skladu s odredbama Zakona o leasingu i odredbama Zakona o obveznim odnosima čije odredbe se, između ostalog, primjenjuju na izmjenu ili raskid ugovora zbog promijenjenih okolnosti odnosno na prava primatelja leasinga u slučaju nastupanja izvanrednih okolnosti, kažu iz Agencije te dodaju da prate utjecaj ove izvanredne situacije na subjekte nadzora i korisnike njihovih usluga te da postupaju u skladu sa svojim nadzornim ovlastima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!