PO KRATKOM POSTUPKU

HANFA javno opomenula MOL

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 16.12.2010 17:14
  • Objavljeno 16.12.2010 u 17:14
Ante Samodol i Milan Horvat

Ante Samodol i Milan Horvat

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Željko Hajdinjak

Nakon jučerašnjeg istupa Ante Samodola u kojem je kritizirao MOL-ovu ocjenu da je cijena dionice Ine na Zagrebačkoj burzi koordinirana i manipulirana, danas je HANFA donijela rješenje o izricanju javne opomene društvu MOL, kojim se mađarskoj kompaniji nalaže da 'prestane istupati u javnosti s neprovjerenim informacijama u pogledu trgovanja dionicama Ine'

U rješenju se navodi da je Agencija uvidom u više medijskih napisa utvrdila da je 15. prosinca 2010. godine održana konferencija za novinare MOL-a na kojoj je, prema navedenim medijskim napisima, glasnogovornik MOL grupe u Hrvatskoj Damakos Szollar iznio niz tvrdnji i ocjena koje se odnose na trgovanje dionicom Ine.

Prema stajalištu agencije, izjave glasnogovornika MOL-a o netransparentnoj, nepoštenoj, nejasnoj i neprijateljskoj akciji predstavljaju informacije koje mogu dati lažne, odnosno obmanjujuće signale u pogledu trgovanja dionicom Ine. U rješenju se napominje da agencija kontinuirano nadzire trgovanje predmetnom dionicom, te je u postupku nadzora utvrdila da ne postoje elementi koji ukazuju da se predmetnom dionicom na tržištu ne trguje fer, uredno i djelotvorno, u skladu sa zakonskim zahtjevima trgovinske transparentnosti.

Krajnje neprimjerenim smatraju i MOL-ovo javno prozivanje agencije za izricanje nadzornih mjera, te isto smatraju zadiranjem u zakonom utvrđenu samostalnost i neovisnost agencije u provođenju svojih zakonskih ovlasti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi