LETOVI NA JADRANU

HACZ čeka dokaze o otklanjanju nedostataka na hidroavionima ECA-e

05.10.2016 u 14:40

Bionic
Reading

Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo (HACZ) poručila je u srijedu, nakon što je European Costal Airlines (ECA) privremeno obustavio sve letove hidroaviona na Jadranu, da čeka dokaze o otklanjanju utvrđenih nedostataka na tri zrakoplova ECA-e, ustvrdivši da je u svojem postupanju djelovala u okviru svojih nadležnosti i s ciljem osiguravanja sigurnosti zračnog prometa

Kompanija ECA u ponedjeljak je objavila da je privremeno obustavila sve operacije i letove hidroaviona po Jadranu te najavila otkaz za 130 radnika do kraja studenoga, ustvrdivši da su na to 'primorani zbog samovolje administrativnih tijela'.

U HACZ-u te tvrdnje smatraju 'neprimjerenim i neprofesionalnim' te ističu da je u slučaju zračnog prijevoznika ECA postupio u okviru svojih nadležnosti i u cijelosti sukladno primjenjivim propisima, a u cilju osiguravanja sigurnosti zračnog prometa.

Kako dalje navodi HACZ u odgovoru na upit Hine, kompanija ECA je 28. kolovoza ove godine dostavila dokaze o otklanjanju dijela nesukladnosti utvrđenih inspekcijom završenom 12. kolovoza, čime joj je omogućeno izvođenje letova s jednim zrakoplovom u hrvatskom i jednim u danskom registru, ali ne i za preostala tri zrakoplova na kojima su utvrđeni nedostaci. Pritom u HACZ-u ističu da nije riječ o administrativnim nedostacima već značajnim odstupanjima od propisa i smanjenju sigurnosnih standarda.

'Kako za preostala 3 zrakoplova do danas nisu dostavljeni dokazi o otklanjanju nesukladnosti, pretpostavljamo da ECA nije u mogućnosti u razumnom roku otkloniti sve utvrđene nedostatke ili je, pak, obustava letova posljedica procjene ECA-e da nastavak operacija u jesensko-zimskom periodu nije profitabilan', poručio je HACZ.

U toj agenciji smatraju da su medijski istupi ECA-e samo jedan u nizu pritisaka koji imaju za cilj utjecati na odluke HACZ-a i na taj mu način onemogućiti obavljanje poslova iz njegove nadležnosti.

European Coastal Airlines, operator hidroaviona sa sjedištem u Splitu, osnovan je 2000. godine i pruža redovite usluge hidroaviona povezujući velike gradove duž obale Hrvatske i Italije.

Kompanija je objavila početkom tjedna da je njihov projekt 'od dana 12. kolovoza 2016. kontinuirano poremećen, a dijelom i potpuno zaustavljen bez opravdanih razloga', te traži podršku hrvatske Vlade kako bi izbjegli 'daljnju samovolju administrativnih tijela'.

Prije dva mjeseca mediji su objavili informacije kako tehničko neodržavanja hidroaviona ove tvrtke dovodi u opasnost sigurnost putnika koji njima lete.