USPJEŠNA GODINA

Gubitak u četvrtom kvartalu smanjio dobit Petrokemije

  • Autor: Hina/portal.hr
  • Zadnja izmjena 14.02.2012 12:51
  • Objavljeno 14.02.2012 u 12:43
petrokemija

petrokemija

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Miroslav Kiš

Petrokemija je u prošloj godini ostvarila dobit od 107,8 milijuna kuna, više nego što se planiralo, dok su ukupni prihodi porasli gotovo 30 posto, na 2,97 milijardi kuna, priopćeno je jutros iz te kutinske tvrtke

Ukupni prihodi Petrokemije iznosili su u 2011. godini 2,97 milijardi kuna, što je za 29,6 posto više nego prethodne godine. Istodobno su ukupni rashodi porasli za 17,9 posto, na 2,861 milijardu kuna.

Stoga je dobit Petrokemije lani dosegnula 107,8 milijuna kuna, ili 3,6 posto ukupnih prihoda, dok je u prethodne dvije godine tvrtka poslovala s gubitkom. Grupa Petrokemija ostvarila je prošle godine ukupne prihode od 2,973 milijarde kuna, dok je njezina dobit iznosila 106,5 milijuna.

Snažan rast poslovnih prihoda i rashoda Petrokemije u odnosu na isto razdoblje prethodne godine posljedica je rasta ulazno-izlaznih cijena te prilagođavanja asortimana proizvodnje i prodaje tržišnim zahtjevima. U 2011. godini Petrokemija je u odnosu na prethodnu godinu povećala proizvodnju 0,3 posto, dok je prodaja bila manja 0,6 posto.

Prihodi od prodaje na domaćem tržištu povećani su lani u odnosu na 2010. godinu za 18,5 posto, a prihodi od izvoza za 37,6 posto.

'Ostvarena dobit, nakon prethodne dvije godine poslovanja s gubitkom, značajan je pomak u poslovnom rezultatu zbog iskorištenog povoljnijeg odnosa ulazno-izlaznih cijena. Unatoč značajnom rastu cijene plina, kao i rastu cijena ostalih osnovnih sirovina za proizvodnju gnojiva na svjetskom tržištu, cjenovni odnosi uspostavljeni su na relacijama koje su u poslovnim aktivnostima osigurale pozitivan odnos prihoda i rashoda. Tijekom 2011. ostvaren je značajan udjel prodaje u izvozu kako bi se osigurao pozitivan financijski rezultat, popunili kapaciteti, osigurao kontinuitet proizvodnje te održala likvidnost', navodi se u izvješću Petrokemije.

Tijekom četvrtog tromjesečja prošle godine ostvarena je dobit iz poslovnih odnosa u iznosu od 1,3 milijuna kuna, ali je istovremeno ostvaren i gubitak iz financijskih odnosa od 7,9 milijuna kuna, zbog visokih troškova kamata, izdanja komercijalnih zapisa, negativnog učinka vrijednosnog usklađivanja nematerijalne financijske imovine i tečajnih razlika. Gubitak prije oporezivanja u četvrtom tromjesečju iznosi 6,6 milijuna kuna.

Trenutačna situacija na tržištu, odnos cijena svih najvažnijih sirovina i cijena mineralnih gnojiva na domaćem i svjetskom tržištu, ukazuje na oprez u predviđanju poslovnih rezultata u 2012. godini, navodi se u izvješću Petrokemije.

Dodaje se kako rezultati tvrtke znatno ovise o kretanju cijena mineralnih gnojiva i sirovina za njihovu proizvodnju na svjetskom tržištu, tečaju kune prema dolaru i euru, kao i međuodnosu tih dviju valuta.

'Pozitivni pomaci u poslovanju u prva tri tromjesečja 2011. godine otvorili su određeni optimizam u pogledu trenda budućeg poslovanja. Pad cijena u zadnjem tromjesečju narušio je očekivane financijske učinke i najavio obrise novog vala globalne gospodarske i financijske krize', zaključuje se u izvješću Petrokemije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi