OPORAVAK POSLOVANJA

Grupacija Đuro Đaković u prvih devet mjeseci s dobiti od 1,35 milijuna kuna

28.10.2022 u 14:57

Bionic
Reading

Grupacija Đuro Đaković je u prvih devet mjeseci ove godine poslovala pozitivno i ostvarila je konsolidiranu dobit u iznosu od 1,35 milijuna kuna, podaci su iz devetomjesečnog financijskog izvješća koje je slavonskobrodska grupacija objavila na Zagrebačkoj burzi.

Ostvareni rezultat je bolji u odnosu na prethodnu godinu za 54,9 milijuna kuna, s obzirom da je grupacija Đuro Đaković prvih devet mjeseci prošle godine imala gubitak od 53,6 milijuna kuna.

Istovremeno je ostvarena i pozitivna EBITDA u visini od 29 milijuna kuna, pri čemu se u izvješću napominje da je u odnosu na isto lanjsko razdoblje EBITDA bolja za 54,2 milijuna kuna.

Ukupni konsolidirani prihod tvrtki društava grupacije Đuro Đaković u prvih je devet mjeseci ove godine iznosio 421,2 milijuna kuna, što je za 168,3 milijuna kuna ili 66,5 posto više nego u istom razdoblju prethodne godine, dok su konsolidirani rashodi iznosili 419,9 milijuna kuna, što je na godišnjoj razini porast za 113,3 milijuna kuna ili 36,9 posto.

Grupacija je u prvih devet mjeseci ostvarila poslovne prihode u iznosu 419,1 milijun kuna, što je povećanje za 169,7 milijuna kuna odnosno za 68 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Povećanje poslovnih prihoda odnosi se na isporuke u segmentu transporta dok segment industrije i energetike i segment obrane ima minimalno smanjenje prihoda, navodi se u izvješću Uprave.

Također se navodi kako su Đuro Đaković Specijalna vozila uspjela dostići planiranu razinu proizvodnje, prodaje i troškova te su ostvarila i pozitivan neto rezultat. "EBITDA marža im je 5,6 posto dok je neto rezultat pod snažnim utjecajem financijskih rashoda. Rastu EBITDA marže u odnosu na 2021. godinu najviše je pridonijela visoka realizacija u glavnini proizašla iz isporuke 400 vagona u prva tri kvartala 2022 godine te optimizacija operativnih troškova. Glavninu svojih prihoda ovo društvo ostvaruje u izvozu te se očekuje nastavak ovoga trenda, te nastavak aktivnosti na dodatnim poboljšanjima poslovanja", ističe Uprava.

Po podacima iz izvješća, Đuro Đaković Specijalna vozila su u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila prihod u iznosu od 365,3 milijuna kuna te dobit u iznosu od 3,2 milijuna kuna.

Pozitivno su poslovala i društva Đuro Đaković Strojna obrada i Đuro Đaković Energetika i infrastruktura, s neto dobiti od 1,9 odnosno 4,8 milijuna kuna te su ostvarile pozitivne EBITDA marže od 8,3 posto odnosno 17,1 posto te se očekuje nastavak ovakvih trendova, ističe se u izvješću.

Istodobo je, pak, matično društvo grupacije - Đuro Đaković Grupa u prvih devet mjeseci zabilježilo gubitak u iznosu od devet milijuna kuna. "Društvo ostvaruje gubitke prvenstveno radi opterećenosti materijalnom imovinom koja ne generira dovoljnu razinu prihoda te visoke razine financijskih rashoda kao posljedicu kredita ugovaranih radi financiranja gubitaka cijele grupacije", obrazlaže Uprava u izvješću.

Također ističe kako je, nakon odobrenja potpore za sanaciju od Vlade RH i Europske komisije u ukupnom iznosu od 300 milijuna kuna, grupacija Đuro Đaković uspjela stabilizirati svoju likvidnost.

Nakon toga, dodaje se, i proizvodni proces je optimiziran i kreće se nesmetano dok raste i razina poslovnih prihoda, poglavito prihoda od izvoza te bi sve trebalo završiti ulaskom strateškog partnera u vlasničku strukturu kompanije.

U sklopu provedbe programa restrukturiranja grupacije Đuro Đaković je u drugoj polovici lipnja održana glavna skupština na kojoj je donese dio odluka predviđenih Programom restrukturiranja, a krajem kolovoza i druga sjednica skupštine prema kojoj je izglasan ulazak češke tvrtke, DD Aquisition u većinsko vlasništvo Đuro Đaković Grupe ulaganjem gotovo 232 milijuna kuna u temeljni kapital.

Uspjeh programa trebao bi značiti osiguranje dugoročne održivosti i stabilnog razvoja cijele grupacije, ističu iz slavonskobrodske kompanije.

Uprava kao trenutno glavne procese koji se događaju u grupaciji izdvaja tri ključna cilja - dovršetak procesa ulaska strateškog partnera u većinsko vlasništvo društva, održavanje pozitivnih novčanih tijekova i osiguravanje financijskog praćenja ugovorenih poslova te postizanje zacrtanih razina operativnih marži po pojedinoj članici.

U izvješću se također ističe i kako je ugovorenost poslova na vrlo dobroj razini od 632,6 milijuna kuna.