dug iz privatizacije

Grom iz vedra neba: Država će Colgate/McCallumu isplatiti 297 milijuna kuna u prijateljskom rješavanju spora kako bi se izbjegla međunarodna arbitraža

15.12.2021 u 10:43

Bionic
Reading

Vlada je u srijedu dala suglasnost za sklapanje Sporazuma o prijateljskom rješenju spora između Republike Hrvatske i američke kompanije Colgate/McCallum, na temelju kojega se toj tvrtci isplaćuje 297 milijuna kuna iz državnog proračuna.

Nagodbom bi se, kažu u Vladi, konačno riješio spor između Republike Hrvatske i američkog investitora proizašao iz postupanja Hrvatskog fonda za privatizaciju, koji nakon promjene vlasti 2000. godine nije u potpunosti izvršio ugovore o nadoknadi dionica u programu kuponske privatizacije.

Američkom investitoru isplatit će se 297 milijuna kuna, a on se zauzvrat odriče pokretanja bilo kakvih sudskih i arbitražnih postupaka protiv Republike Hrvatske. Dodatno se obvezuje u idućih pet godina najmanje 100 milijuna kuna od spomenutog iznosa uložiti natrag u Hrvatsku.

Nagodbom bi se izbjegao sasvim izvjestan arbitražni postupak pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova (ICSID), a izbjegava se i tužba U.S. International Development Finance Corporationa, razvojne banke SAD-a, pred američkim sudom zbog police osiguranja ulaganja koju investitor ima, kažu u Vladi.

Pored toga, nagodbom se od državnog proračuna otklanja potencijalna obveza veća od 1,25 milijardi kuna, uz dodatne visoke troškove stranih odvjetničkih ureda, svjedoka, vještaka i rada arbitražnog suda, a izbjegava se i reputacijska šteta za Hrvatsku kao ulagačko odredište, kažu u Vladi i ističu da sklapanje nagodbe podržava američko veleposlanstvo u Hrvatskoj.

Procjena potencijalne obveze Republike Hrvatske temelji se na Notice of Dispute koju je investitor dostavio Republici Hrvatskoj 12. kolovoza 2020., u kojoj se investitor poziva na povrede odredaba Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Sjedinjenih Američkih Država o poticanju i uzajamnoj zaštiti ulaganja koji je potpisan 1996., i to na povrede odredaba o nacionalnom tretmanu, povrede odredaba o poštenom i pravičnom tretmanu, uskraćivanje učinkovite sudske zaštite i izvlaštenje.